EERSTE KAMER

Eerste Kamer bespreekt uitbreiding Europese Unie

Tijdens het jaarlijkse Europa-debat kruist de Eerste Kamer dinsdag de degens met minister Bot (Buitenlandse zaken, CDA) en staatssecretaris Nicolaï (Europese zaken, VVD) over de uitbreiding van de Europese Unie met tien lidstaten en de stand van zaken in de Unie. Per 1 mei krijgt de EU tien nieuwe lidstaten: Estland, Letland, Litouwen, Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Malta en Cyprus.
Bij de bespreking van de staat van de Unie komen o.a. het Nederlandse voorzitterschap in de tweede helft van dit jaar en de verdeeldheid in Europa over Irak aan de orde. Ook de kruistocht van Nederland tegen de ruime uitleg van het Stabiliteits- en Groeipact door Frankrijk en Duitsland komt ter sprake.
Het Europa-debat begint om 12 uur. Er hebben zich zeven sprekers aangemeld: Jurgens (PvdA), Van Middelkoop (Christen Unie), Hoekzema (VVD), Ten Hoeve (OSF), Platvoet (GroenLinks), Van der Linden (CDA) en Kox (SP). Zij hebben bij elkaar twee uur spreektijd. Minister Bot en staatssecretaris Nicolaï zullen om half vijf 's middags antwoorden. Het debat wordt in de loop van de avond afgerond.

Voor nadere inlichtingen:
Voorlichting en Externe Betrekkingen Eerste Kamer der Staten-Generaal
Tel. 070-3129355

10 feb 04 09:20