Cordaid


Den Haag, 9 februari 2004

Projecten NGOs in Suriname wél succesvol

Cordaid pleit voor centrale rol voor maatschappelijke organisaties in ontwikkelingsrelatie tussen Nederland en Suriname

Ondanks de ontwikkelingsmiljarden van Nederland naar Suriname staat Suriname er nu slechter voor dan in 1975. Van alle grote projecten is er nauwelijks één echt geslaagd. Aldus de conclusie Een belaste relatie, een Nederlands-Surinaams rapport waarin wordt onderzocht waarom de ontwikkelingsrelatie tussen Nederland en Suriname is mislukt.

Opvallend lichtpunt in het rapport is de rol van de niet gouvernementele organisaties (NGOs) in zowel Nederland als bij de opbouw van een maatschappelijk middenveld in Suriname. Cordaid heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. Cordaid investeert al dertig jaar lang samen met lokale organisaties in structurele armoedebestrijding in Suriname. Gezamenlijk wordt gewerkt aan een betere gezondheidszorg, een hoger inkomen voor kleine boeren en producenten, naleving van de mensenrechten, sport- en jongerenactiviteiten, goed lokaal bestuur en sociale woningbouw. Hiermee is een jaarlijks bedrag van 1,1 miljoen euro gemoeid.

Cruciaal in de aanpak van Cordaid is dat ze investeert in de opbouw van de capaciteit van het maatschappelijke middenveld in Suriname. Hierdoor zijn Surinaamse organisaties zelf in staat problemen aan te pakken en op te lossen. De toenemende successen van NGOs in Suriname bewijzen dat de overgang van armoede naar voorspoed en welvaart van binnenuit op gang kan worden gebracht. De successen die mensen vaak onderaan de maatschappelijke ladder in Suriname - hebben geboekt, vergroten het zelfvertrouwen van anderen die hen als voorbeeld zien. De werkwijze van Cordaid toont aan wat een partnerschap tussen een buitenlandse donor en lokale organisaties kan bewerkstelligen. Cordaid en Surinaamse NGOs hebben een nieuwe norm gevestigd die als voorbeeld kan dienen voor andere grensoverschrijdende coalities, zegt Maureen Silos, voormalig directeur van mensenrechtenorganisatie Moiwana 86, een partnerorganisatie van Cordaid. Momenteel is ze directeur van het Caribisch Instituut voor Mensenrechten en Duurzame Ontwikkeling Paramaribo-Suriname.

Cordaid acht de tijd rijp om maatschappelijke organisaties een centrale rol te geven in de relatie tussen Nederland en Suriname. Ze onderstreept de aanbeveling uit het rapport om lange termijn ondersteuning te geven aan NGOs en basisorganisaties zoals lokale boerengroepen en vrouwengroepen.

Meer informatie?

Cordaid Communicatie: Eric Bloemkolk, tel. 070 3136 633, mobiel 06 2158 0316.

Cordaid en de Nationale Vrouwen Beweging:

Vrouwen verdienen geld met eigen bedrijfjes

Binnen Cordaid maakt Vastenaktie zich sterk voor de Nationale Vrouwen Beweging (NVB) in Suriname. De NVB zet zich in voor een betere positie van vrouwen in de samenleving. Een groot deel van de bevolking in Suriname leeft in armoede. Met name op het platteland is de situatie zorgwekkend: hoge werkloosheid, lage landbouwopbrengsten, analfabetisme en een gezondheidszorg die ernstig tekortschiet.

Vrouwen zitten in een extra moeilijke positie. Zij zijn in veel gevallen kostwinnaar en verantwoordelijk voor de zorg van de familie. Daarvoor hebben ze vaak eigen bedrijfjes in landbouwactiviteiten opgezet. In een periode van voortdurende economische crisis vormen deze bedrijfjes voor vrouwen een belangrijke mogelijkheid om een inkomen te verwerven. Door middel van trainingen leren onderneemsters hoe ze bij financiële instellingen een lening kunnen aanvragen en aflossen, boekhouding en administratie voeren, landbouw- en verkooptechnieken verbeteren, en hoe ze effectief leiding kunnen geven. Ook versterkt de NVB de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Zij biedt vrouwen meer kansen om beroepsonderwijs te volgen, aan de slag te gaan in de betere banen en zich te verenigen in vakbonden.

De NVB zet zich in voor vrouwen en hun families uit de districten Paramaribo, Wanica, Commewijne, Nieuw Amsterdam en uit het Boven-Suriname gebied. De organisatie werkt met 20 vrouwengroepen, 150 kleine onderneemsters en 180 vrouwen die via vakscholing toegang tot niet traditionele vrouwenberoepen krijgen. In trainingen leren zij bijvoorbeeld hoe je een videocamera bedient, een tractor berijdt, of het werk van bouwvakkers en meubelmakers. In totaal hebben zo'n 16.000 vrouwen uit verschillende regio's in Suriname baat bij de programma's van de NVB. Cordaid draagt bij aan de kosten voor uitvoering van activiteiten, salarissen en administratiekosten van de NVB.