FNV BOUW

CAO parket helpt bij ziektekosten

Partijen bij de CAO voor de parketvloerenondernemingen (1250 werknemers) hebben dinsdag 10 februari de onderhandelingen vlotgetrokken. Ze leggen aan hun achterban een principe-akkoord voor. Per 1 juli krijgen de werknemers een eenmalig bedrag van 215 euro bruto voor het instand houden van een verantwoorde ziektekostenverzekering. Verder maken kinderopvang, een loopbaanplan voor parketteurs, een verlofspaarregeling en 'CAO à la carte' deel uit van het principe-akkoord. Ook reisuren en reiskosten worden beter geregeld.

Op 26 januari waren de onderhandelingen stukgelopen. Het breekpunt tussen bonden en werkgeversorganisaties was de mate waarin werknemers zelf invloed kunnen uitoefenen op hun werktijden. Voor FNV Bouw en Hout- en Bouwbond CNV was het onaanvaardbaar dat VPL en Alliance de helft van de roostervrije tijd wilden terugnemen. Dat betekende tegelijk een loonverlies van rond de 2 procent. De bonden gingen terug naar hun leden. Uiteindelijk bleken werkgevers op 10 februari toch verder te willen onderhandelen.

Voor de kosten van kinderopvang ontvangt de werknemer van zijn eigen werkgever en uit het sociaal fonds van de bedrijfstak samen minimaal 17 procent; voor alleenstaande ouders is dit 34 procent. Er komt een regeling voor verlofsparen. In de 'CAO à la carte' kan de werknemer overwerk, een beperkt deel van de roostervrije tijd en enkele vakantiedagen inruilen voor zaken als pensioen, vakopleiding en verlofsparen.

Voor reiskosten geldt dat de zakelijke kilometers met 26 cent netto worden vergoed. Voor woon-werkverkeer boven de tien kilometer krijgen werknemers 18 cent per kilometer. Beneden die grens wordt openbaar vervoer vergoed. Ook de reistijden zijn geregeld. Zo komt voor werkadressen tussen 30 en 60 kilometer vanaf het vertrekpunt twee maal een half uur reistijd voor rekening van de werkgever. Voortaan ontvangt ook het administratieve personeel de overwerktoeslag.

VOOR DE REDACTIE,