Ingezonden persbericht


De Zusjes Kriegel spannendste Vlaamse jeugdfilm ooit?

10 februari - BRUSSEL.

De Zusjes Kriegel, het langspeelfilmdebuut van regisseur Dirk Beliën, is door de filmdistributeurs Kinepolis Film Distribution en Bridge Entertainment Group goed onthaald. Een delegatie bekeek de film en beschreef De Zusjes Kriegel als een van de spannendste jeugdfilms die ooit in ons taalgebied werd gemaakt.

De film is nog spannender en heftiger dan het scenario liet vermoeden. Het verhaal zal de lezers van het gelijknamige boek beslist aanspreken. We zullen onze communicatie voor De Zusjes Kriegel dan ook op het thriller-aspect toespitsen, aldus de distributeurs.

Auteur Marc de Bel heeft scenarist en regisseur altijd op het hart gedrukt om een film te maken voor kinderen van elf jaar, de leeftijd van de Kriegels. Dirk Beliën: Ik heb zelf drie zonen van elf, tien en negen. In de videotheek komen ze aandraven met durffilms als The Sixth Sense, Titanic, The Patriot, & Ik weet wat ze aankunnen en vooral wat hen boeit. Daarom is De Zusjes Kriegel ook een volwassen film met kinderen in de hoofdrol geworden. Niet alleen kinderen maar ook tieners en ouders voelden zich aangesproken tot de film.

In de VS is het genre kid thriller erg populair. De reden voor dit succes is volgens Beliën voor de handliggend: Een spannende film bezorgt kinderen sterke emoties die ze nergens anders op een comfortabele manier kunnen ervaren. De Zusjes Kriegel zijn immers het lijdend voorwerp. Zij worden opgepakt, zij belanden in een instelling, zij worden met de dood bedreigd,& en een kind leeft met hen mee vanachter een zak popcorn.

De Zusjes Kriegel is het langspeelfilmdebuut van scenarist Johan Verschueren en regisseur Dirk Beliën. Beiden werden vorig jaar bedacht met een Oscar-nominatie voor hun kortfilm Fait d'hiver.

'De Zusjes Kriegel' werd gefilmd met Panavision-camera's. Director of Photography Philip Van Volsem hanteerde een Platinum Panaflex camera en opteerde voor Kodak Vision 2 5218. De film wordt einde maart 2004 in de zalen verwacht. De distributie in Vlaanderen is in handen van Kinepolis Film Distribution. Bridge Entertainment Group staat in voor de release in Nederland en brengt de film uit op video en dvd.

Over de film

De onafscheidelijke drieling Lien, Sien en Fien Kriegel zet ongewild de school in brand. De zusjes worden daarvoor door de politie uit hun bed gelicht en naar een opvangtehuis gestuurd. Niet zomaar een instelling maar een heus paradijs. Alles wat de verwaarloosde meisjes thuis moesten ontberen vinden ze er voor het eerst in hun leven. Tot ze ontdekken dat hun leven er in gevaar is.

/////

Contact:

Valérie Depreeuw
Kinepolis Film Distribution
02/474 27 31
vdepreeuw@kinepolis.com

Vanessa Caestecker
Frontline Production Company
02/410 06 03
vanessa@front-line.be

Dirk Beliën
0495/43 80 80
dirkbelien@pandora.be