Politie Noord- en Oost Gelderland


Politieregio Noord- en Oost-Gelderland


Politiedistrict Noordwest-Veluwe


Noordwest-Veluwe


Persberichten 10 februari 2004


Hennepkwekerij in ondergrondse zeecontainers


Wapenveld, 10/2- De politie heeft dinsdag in Wapenveld een professionele illegale hennepkwekerij ontdekt in ondergrondse zeecontainers. Ook in een loods en op de zolder van een paardenstal werd een hennepkwekerij aangetroffen. In totaal werden naar schatting zo'n 3000 planten in beslag genomen en vernietigd. De politie heeft 8 mannen in de leeftijd van 18 tot 59 jaar, die op het terrein aanwezig waren, aangehouden.


De politie beschikte over informatie dat op het terrein aan de Dr. Jan van Breemenlaan sprake was van illegale hennepkweek. Bij onderzoek trof de politie aanvankelijk in een loods zo'n 150 nagenoeg oogstrijpe hennepplanten aan. Op de zolder boven een paardenstal werden nadien nog eens zo'n 800 jonge plantjes aangetroffen. Bij een nadere inspectie van het ruime erf en de opstallen, werd in een andere kleinere paardenstal, achter een luik in de vloer van de stal, een trap aangetroffen die leidde naar een onderaardse gang van ruim 2 meter diep en ongeveer 45 meter lang. Haaks op deze gang waren, op dezelfde diepte, zes langwerpige hennepkwekerijen van 24 meter lang en 2.40 meter breed gesitueerd.
Deze zes langwerpige en afzonderlijke kwekerijen bestonden telkens uit twee achter elkaar geplaatste zeecontainers. Alle containers waren afgedekt met een laag aarde waarop in de buitenlucht voor een deel een manege-bak was aangebracht.
De benodigde elektriciteit werd niet illegaal afgetapt. Hierin werd voorzien met ondergronds geplaatste aggregaten.
Twee verdachten, een 59 jarige en 28 jarige bewoner van het pand, zijn voor nader onderzoek ingesloten.
De zes andere mannen, afkomstig uit Utrecht, Amersfoort en Loosdrecht, zijn na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal op vrije voeten gesteld.
De brandweer en gemeentelijke diensten van de gemeente Heerde hebben de politie tot diep in de avond geassisteerd bij het ontmantelen van de planten en apparatuur.


Nadere informatie:

Politievoorlichter Bert Top

055-548 60 58


---- --