DAF Trucks

PERSBERICHT

Pre-serie 6x6 trekker-opleggercombinaties in gebruik genomen:

DAF levert eerste TROPCO's aan Koninklijke Landmacht

Vrijdag 13 februari 2004 heeft Ron Borsboom, directeur Productontwikkeling van DAF Trucks N.V., vier trekker-oplegger-combinaties (TROPCO) voor zwaar- transport-toepassingen overgedragen aan brigade-generaal Ir A.C.J. Besselink, waarnemend commandant van het Materieellogistiek Commando van de Koninklijke Landmacht. Dat gebeurde in Sint-Oedenrode, op DAF's eigen testbaan. De overdracht van de pre-serie-combinaties vond plaats in het kader van het contract dat de Koninklijke Landmacht en DAF Trucks N.V. eind 2002 tekenden voor de levering van in totaal 102 van dergelijke trekker-oplegger- combinaties en tien losse 6x6-trekkers.

De order van de Koninklijke Landmacht omvat allereerst 63 combinaties met vierassige opleggers voor het transport van verschillende ladingen tot 40 ton. Daarnaast worden 39 combinaties geleverd met zevenassige opleggers met een laadvermogen van zo'n 65 ton, bedoeld voor het vervoer van onder andere Leopard tanks. Combinatiegewichten (GCW) van 100 ton zijn daarbij geen uitzondering.

Prestigieuze opdracht
"De levering van ruim honderd indrukwekkende zwaar-transport-combinaties is natuurlijk een prestigieuze opdracht voor DAF, vooral ook omdat ze op de weg bijzonder tot de verbeelding zullen spreken", benadrukte Ron Borsboom, DAF's directeur Productontwikkeling tijdens de overdracht van de pre-serie-combinaties. "Het TROPCO-contract heeft voor onze onderneming ook een grote emotionele waarde. De order betekent de voortzetting en bestendiging van een decennia-lange relatie met de Nederlandse defensie, die teruggaat tot de jaren dertig."

6x6-trekkers
Basis voor de trekker vormt de DAF XF. Voor de combinaties met een laadvermogen van zo'n 40 ton wordt deze geleverd met de 355kW/483 pk-versie van de 12,6 liter DAF-motor, in combinatie met AS Tronic geautomatiseerde versnellingsbak. Voor de extreem zware toepassingen met laadvermogens tot 65 ton, gaat het om de 390 kW/530 pk-versie, die een TC Tronic geautomatiseerde versnellingsbak heeft met een hydraulische koppelomvormer voor zeer hoge treingewichten. Naast de 102 combinaties, levert DAF een tiental losse trekkers met 355 kW/483 pk. In alle gevallen hebben de trucks aandrijving op alle assen (6x6).

"Met deze innovatieve trekker-oplegger-combinaties kan de Koninklijke Landmacht de komende jaren vooruit", zei brigade-generaal Besselink tijdens de officiële overdracht. "Een mooi staaltje Nederlandse techniek is neergezet. Techniek die van belang is ter ondersteuning van de landmachteenheden, die op diverse plekken in de wereld actief zijn."

Specifieke uitrustingen
Uiteraard kenmerken de voertuigen zich door tal van specifieke uitrustingen. De beide bedden in de Space Cab cabine zijn om te bouwen tot zitbank, die plaats biedt aan twee extra personen. Om de veiligheid van de bestuurder en inzittenden gedurende inzet met geweldsdreiging te garanderen, worden 56 zogeheten ballistische beschermingskits geleverd, bestaande uit een uitgebreide bepantsering, die in samenwerking met het op dit gebied gespecialiseerde bedrijf Plasan Sasa ontwikkeld is. De trucks zijn verder voorzien van 2x13 tons dan wel 2x24 tons Braden liersystemen voor het kunnen laden en lossen van defecte voertuigen. Deze worden geleverd door PACCAR Winch, 's werelds grootste producent van industriële lieren en evenals DAF Trucks N.V. een PACCAR onderneming.

Geavanceerde trailers
Voor de levering van de zwaar-transport-trailers werkt 'hoofdaannemer' DAF samen met Broshuis uit Kampen. Met name de zevenassige trailers zijn technisch zeer geavanceerd, aangezien ze volledig hydraulisch geveerd zijn en vijf van de zeven assen gestuurd worden. Opvallend is verder de zogeheten compenserende zwanenhals. Deze bevat hydraulische cilinders, waardoor een hoge mate van mobiliteit gerealiseerd wordt. Ten behoeve van een maximale manoeuvreerbaarheid zijn de trailers voorzien van radiografische hulpbesturing.

Zware testprogramma's
Sinds juli 2003 zijn er door DAF en in samenwerking met Broshuis en Plasan Sasa intensieve testprogramma's uitgevoerd, bestaande uit duurzaamheids- en functionele tests. Deze waren gericht op het ontwerp van trekker, oplegger en ballistische bescherming. Bij DAF's eigen testprogramma's is de Koninklijke Landmacht reeds zijdelings betrokken geweest. Nu begint de landmacht haar eigen verificatietraject met de TROPCO-combinaties. In een uitgebreid programma van zeven maanden evalueert zij of de overgedragen combinaties voldoen aan de vereiste technische specificaties. De productiestart van de combinaties en losse trekkers staat voor begin 2005 gepland, waarna de totale order in het voorjaar van 2006 zal zijn uitgeleverd.

Met de order is een bedrag van ruim EUR 47,1 miljoen (excl. Btw) gemoeid.

Eindhoven, 13 februari 2004

Op de foto van de sleuteloverhandiging (v.l.n.r.): Brigade-generaal Opgenort, Generaal-majoor Noordzij, DAF's directeur Productontwikkeling Ron Borsboom en Brigade-generaal Besselink.