VEWIN
http://www.vewin.nl

Benchmarking belangrijk hulpmiddel

VEWIN steunt streven van Kabinet naar efficiencyverbeteringen in de waterketen

RIJSWIJK, 13 februari 2004

De Nederlandse waterbedrijven, verenigd in VEWIN, zijn voorstander van meer samenwerking in de uitvoering van de waterketentaken, hetgeen zal leiden tot grotere doelmatigheid en het in voldoende mate borgen van relevante publieke belangen, waaronder die van gebonden klanten. VEWIN ziet benchmarking daarbij als belangrijk hulpmiddel.

VEWIN steunt daarmee het kabinetsbesluit over de bekostiging waterbeheer van heden dat ook als zodanig in een brief aan de Tweede Kamer gezonden wordt.

Samen met de recent verschenen Rijksvisie op de Waterketen is de kabinetsbrief van heden een belangrijke stimulans voor nieuw beleid inzake de vorming van waterketenbedrijven. Aanleiding daartoe zijn onbenutte kansen voor het optimaliseren van de waterketen in termen van milieu, klantgerichtheid, kosten en baten. Er is sprake van een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle betrokken partijen om deze kansen nader te verkennen en voorwaarden te scheppen voor het benutten hiervan.

VEWIN is ervan overtuigd dat samenwerking in de waterketen maatschappelijk voordeel op kan leveren in termen van volksgezondheid, milieu, dienstverlening en doelmatigheid.

Doelmatig functioneren en klantgerichtheid staan in Nederland hoog in het vaandel. Reeds zes jaar geleden is VEWIN vrijwillig gestart met een eigen benchmark. Met de benchmark hebben de waterbedrijven goede resultaten behaald. VEWIN zal graag een bijdrage leveren aan meer doelmatigheid in de waterketen ook door middel van het instrument benchmark.

VEWIN stelt zich tenslotte constructief op met betrekking tot de idee van een gezamenlijke waternota. VEWIN geeft overigens prioriteit aan samenwerking op de hoofdactiviteiten drinkwatervoorziening, rioolbeheer en afvalwaterzuivering. Als op die gebieden wordt samengewerkt, volgt de geïntegreerde rekening vanzelf.


- einde persbericht -