Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave vrijdag 13 februari 2004

* JONGEREN BEKENNEN PLEGEN VERNIELINGEN AAN SCHOLEN

BRIELLE - Veertien jongens en één meisje, in de leeftijd van 9 tot en met 16 jaar uit Brielle, zijn door de wijkpolitie van Brielle en de afdeling Jeugdzaken van de recherche van district de Eilanden ontboden en gehoord inzake vernielingen, die in de zomervakantie van 2003 werden gepleegd.
De jongeren bekenden in wissselende samenstellingen vernielingen te hebben gepleegd aan twee scholen aan de Monseigneur Smitstraat en de Nicolaas Pieckstraat in de wijk Rugge. Er werden onder meer lichtkoepels, luchtpijpen, een tuinset en ruiten vernield. Drie jongeren hebben eveneens vernielingen gepleegd in een leegstaand voormalig bankgebouw aan de Nicolaas Pieckstraat, waarna één van hen (een 16-jarige Briellenaar) ook brand stichtte in het gebouw. De gemeente Brielle heeft aangifte gedaan van de vernielingen aan haar eigendom en stelt de ouders van de jongeren civiel aansprakelijk voor de geleden schade.


* ELF BEWONERS BEHANDELD VOOR ROOKVERGIFTIGINGSVERSCHIJNSELEN NA

UITSLAANDE BRAND
ROTTERDAM - Vrijdagmorgen kort na twee uur ontstond een uitslaande brand in een woning aan de Varnasingel, die door nog onbekende oorzaak in een slaapkamer was ontstaan. De brandweer maakte 'middelbrand'. Een aantal bewoners van omliggende woningen werd daarbij door politiemensen ontruimd. Elf bewoners liepen lichte rookvergiftigingsverschijnselen op, waarbij er acht ter plaatse door personeel van de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond werden behandeld. Drie slachtoffers werden in een ziekenhuis behandeld. Zij konden na behandeling weer huiswaarts.
Nadat de brandweer het vuur had geblust konden de bewoners van drie woningen de nacht daar niet doorbrengen. Zij vonden elders onderdak. Bij de brand kwamen twee katten in één van de woningen om het leven.


* ALCOHOLCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het wijkteam Kralingen-Oost (district Oost) hield donderdagavond tussen zes uur en middernacht, samen met collega's van de Verkeerspolitie, een alcoholcontrole op de Maasboulevard, ter hoogte van de Oude Plantage. In totaal moesten 1.200 automobilisten een blaastest afleggen. Vier bestuurders bleken met een slok teveel op achter het stuur te zitten, terwijl een vijfde automobilist onder invloed van verdovende middelen was. Tegen hen werd proces-verbaal opgemaakt.
Tevens werden tijdens de alcoholcontrole tien bekeuringen uitgeschreven voor onder meer technische gebreken en verkeersovertredingen. Op de achterbank van een auto werd een behoorlijke hoeveelheid (ruim tweehonderd stuks) vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen.


* TAXICHAUFFEUR OVERVALLEN
ROTTERDAM - Vrijdagmorgen even voor half vier werd op de Maldenburg een 30-jarige taxichauffeur in zijn wagen overvallen. Het slachtoffer had bij een discotheek in het centrum een ongeveer achttienjarige jongen en een meisje opgepikt voor een ritje naar het zuidelijk stadsdeel.
Op de Maldenburg werd de taxichauffeur plotseling door de achter hem zittende knaap bij zijn nek gepakt en bedreigd met een vuurwapen. Het slachtoffer werd daarop gesommeerd zijn portemonnee, met daarin zo'n tweehonderd euro en diverse pasjes, af te geven. De knaap en het meisje stapten daarna uit en renden weg in de richting van de Keyenburg. Een onderzoek in de omgeving door politiepersoneel van het district Zuid en diverse taxichauffeurs, die ter plaatse waren gekomen, naar de knaap en het meisje had geen resultaat.


* TWAALFJARIG MEISJE BEROOFD
ROTTERDAM - Donderdagmiddag omstreeks kwart voor één werd op het Poolsterplein, ter hoogte van de trappen van een warenhuis, een daar lopend twaalfjarig meisje uit Capelle aan den IJssel plotseling ingesloten door twee meisjes en vier jongens, waarbij één meisje en drie jongens haar bedreigden met een mes en geld van haar eisten. Nadat het meisje zo'n twintig euro aan hen had gegeven liep het zestal, in leeftijd vermoedelijk variërend van twaalf tot zeventien jaar, met hun buit weg in onbekende richting.


* SNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Personeel van de Verkeerspolitie (Bureau Verkeerstoezicht) hield donderdagmiddag op de Beverwaardseweg en 's avonds op de Langenhorst en Slinge radarsnelheidscontroles. Tussen kwart over vier en kwart over vijf namen op de Beverwaardseweg 26 van de 576 voorbij de radarwagen rijdende weggebruikers het niet zo nauw met de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid: 77 km/uur.
Op de Langenhorst, waar tussen kwart over zes en kwart over zeven werd gecontroleerd, hielden 38 van de 583 passerende weggebruikers het gaspedaal te diep ingedrukt. Hier bedroeg de hoogst gemeten snelheid 76 km/uur in plaats van '50'.
Tussen half acht en half negen flitste de snelheidsradar op de Slinge 19 van de 720 langsrijdende automobilisten wegens overschrijding van de daar toegestane '50'. Hoogst gemeten overtreding: 81 km/uur.


* DRIE JEUGDIGE BEROVERS IN METROTREINSTEL AANGEHOUDEN

ROTTERDAM - Donderdagavond om acht uur werden in een metrotreinstel, dat was stilgezet bij het station Hoogvliet, door politiepersoneel van het district Zuid drie knapen uit Rotterdam (16 en 17 jaar) aangehouden. Het drietal had tussen de stations Zalmplaat en Hoogvliet twee jongens van dertien en veertien jaar, eveneens uit Rotterdam, in een treinstel mishandeld en vervolgens beroofd van hun handtelefoons.
Na hun aanhouding werden op de grond in de metrotreinde beide door hen geroofde handtelefoons gevonden en teruggegeven aan de twee jeugdige slachtoffers. Het drietal werd voor nader verhoor en onderzoek ingesloten in het politiebureau in Spijkenisse.