CDA

13-02-04
Eurlings: Duidelijke garanties voor troepen en apaches in Afghanistan

Tijdens het algemeen overleg van afgelopen week met ministers Bot van Buitenlandse Zaken en Kamp van Defensie en staatssecretaris van Ardenne van ontwikkelingssamenwerking over de ISAF operatie in Afghanistan, heeft de CDA fractie ingestemd met de inzet van zes Apachegevechtshelikopters gedurende een half jaar in Afghanistan. Wel heeft het CDA benadrukt dat er duidelijke voorwaarden verbonden moeten zijn aan de inzet.

CDA woordvoerder Camiel Eurlings: Er kan geen enkele twijfel bestaan over de wenselijkheid van de ISAF operatie in Afghanistan. Na tientallen jaren van een totaal falende staat, met oorlogen, miskenning van de meest elementaire mensenrechten en de religieusfundamentalistische terreur van de Taliban, is er nu kans op een betere toekomst. Dit is niet alleen in het belang van de inwoners van Afghanistan. Het veiligheidsbelang is wereldwijd. Al-Qaida kon jarenlang ongestoord vanuit Taliban-Afghanistan haar verderfelijke activiteiten plannen en uitvoeren. We mogen deze situatie nooit meer laten terugkeren. Gelet op de voortdurende onveiligheid zijn goede voorwaarden voor het verantwoord maken van het zenden van de apaches nu zeker zo van belang.

In het debat kwam de veiligheid van de troepen uitgebreid aan de orde. Om te onveilige missies te voorkomen heeft Nederland altijd het recht de rode kaart te trekken, dwz deze operaties te weigeren. Het CDA maakt zich grote zorgen over de onveiligheid in het buitengebied, zeker als hier geen sprake is van een substantiële aanwezigheid van NAVO grondtroepen. We hebben een duidelijke toezegging gevraagd van de regering dat , verkenningsmissies en humanitaire hulpverlening daargelaten, de rode kaart zal worden getrokken voor missies naar gebieden waar deze troepenpresentie nog niet gerealiseerd is.