Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 04/02/2004


---

Burgerjury betrekt burgers bij beleid waterkwaliteit

Veertien inwoners van Lelystad nemen deel aan een Burgerjury over de waterkwaliteit van het Markermeer. In het weekend van 14 en 15 februari discussiëren de leden in het Provinciehuis in Lelystad met elkaar over verschillende aspecten van waterkwaliteit en ondervragen zij een aantal "getuigen", waaronder beleidsmakers, natuurbeschermingsorganisaties en vertegenwoordigers van visserij, landbouw en recreatie. Beide dagen zijn toegankelijk voor het publiek. Het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit heeft de Burgerjury in het leven geroepen.

Het doel van de jury is om aanbevelingen te formuleren voor het waterkwaliteitsbeleid van het Markermeer, die onder meer van nut kunnen zijn bij de Nederlandse invulling van de Europese Kaderrichtlijn Water. De leden signaleren problemen en bedenken daarvoor mogelijke oplossingen met behulp van informatie die ze verzamelden bij allerlei partijen die betrokken zijn bij de waterkwaliteit.

De Burgerjury is een voor Nederland betrekkelijk nieuw instrument om burgers meer te betrekken bij het beleid en om overheden bewust te maken van de problemen en ideeën die leven onder de bevolking. Ongeveer 65 Lelystedelingen meldden zich aan voor de Burgerjury; na een uitgebreide selectie werd de uiteindelijke jury geïnstalleerd. Tijdens twee voorbereidende bijeenkomsten bezochten de juryleden een informatiemarkt, en kozen zij verschillende onderwerpen die tijdens de openbare zittingen nader uitgediept zouden moeten worden, zoals afvalwaterlozingen, scheepvaart en bestrijdingsmiddelen.