Gemeente Heerlen

Cameratoezicht officieel van start op 14 februari

Op zaterdag 14 februari om 14.00 uur neemt burgemeester Hans Lurvink de camera's in de Heerlense binnenstad officieel in gebruik. De testperiode van het cameratoezicht is dan definitief ten einde. De opening vindt plaats op de hoek Saroleastraat/Van der Maesenstraat (ingang Corio Center). Daar worden de mogelijkheden van cameratoezicht via plasmaschermen gedemonstreerd. Voor de kinderen is er een kinderkermis en een ballonnenwedstrijd.

De draaimolen, het springkussen en het minitreintje op de kinderkermis zijn vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur geopend voor de kinderen. Er zijn bovendien twee clowns die ballonnen uitdelen in allerlei vormen. Om 14.00 uur, wanneer cameratoezicht "officieel in de lucht gaat", start de ballonnenwedstrijd op het teken van de burgemeester. Gedurende anderhalf uur zullen op de plasmaschermen beelden vanaf de diverse cameraposities uit de binnenstad te zien zijn. De mogelijkheden van de bewegende camera's en het inzoomen worden dan getoond. De opening wordt de hele middag muzikaal omkleed door de Pipes & Drumband Herivvarda. Einde testperiode
De 130 camera's in het centrum en een gedeelte van de wijk GMS draaien sinds 15 december 2003. Het camerasysteem is echter eerst uitvoerig getest. Bovendien zijn in de afgelopen twee maanden de operators getraind in het bedienen van het systeem. Het succes van cameratoezicht is immers grotendeels afhankelijk van deze speciaal opgeleide operators die bij ieder incident inschatten of de politie of de toezichthouders in actie moeten komen en de agenten en toezichthouders op straat voorzien van belangrijke aanwijzingen, bijvoorbeeld het signalement van een dader. De gemeente hoopt dat bewoners, ondernemers en bezoekers zich dankzij cameratoezicht veiliger gaan voelen in het centrum en in GMS. De camera's moeten ervoor zorgen dat er minder strafbare feiten worden gepleegd en criminaliteit beter bestreden kan worden.

Gemeente Heerlen, 9 februari 2004

Afdeling Communicatie

Kaen Glerum, tel. (045)5604070

persvoorlichting@heerlen.nl

---- --