HUMANITAS

Uitnodiging conferentie Sociaal isolement

Zutphen, 19 januari 2004

Uit recent verschenen onderzoek naar sociaal isolement door onder anderen Anja Machielse is gebleken dat ruim 500.000 mensen in Nederland in een sociaal isolement verkeren. Er is geconstateerd dat sociaal isolement onder alle lagen van de bevolking voorkomt.

Op 17 februari 2004 organiseren VOC (vrijwillig ondersteunend contact) Tandem Twente en VOC Tandem Achterhoek in samenwerking met Humanitas District Oost een conferentie over sociaal isolement. Diverse inleiders, afkomstig uit de politiek, het bedrijfsleven, de hulpverlening en het vrijwilligerswerk geven u hun visie op de bovengenoemde vraagstukken en willen hierover graag met de deelnemers van gedachten wisselen.

De deelnemer aan de conferentie kunnen tweemaal deelnemen aan een workshop en kennismaken met hun praktijk van alledag.
- Maatschappelijk betrokken ondernemen, door Jacobina Brinkman, partner bij KPMG Accountants.

- Brede maatjesprojecten, een bewezen concept, door Hannie Pellen - van Ekelen, coördinator vrijwilligerswerk bij VOC Tandem Twente.
- Praktijk van sociaal isolement; herkennen en aanpakken, door Anja Machielse, filosoof en wetenschappelijk onderzoeker aan de faculteit Algemene Sociale Wetenschappen te Utrecht.

- Overheid en welzijnswerk, een spanningsveld? door Hajo Hofland, oud-wethouder van Winterswijk.

Tijdens deze dag worden antwoorden gegeven op vragen als:
- Hoe heeft de informele zorg zich de laatste jaren ontwikkeld?
- Lukt het de zorginstellingen om voor een gedeelte de zorg terug te geven aan de burger?

- Is er sprake van uitholling van het vrijwilligerswerk en de mantelzorg?

- Zijn maatjes- en vriendendienstprojecten de oplossing voor de zorg?

- Kan samenwerking tussen instellingen en vrijwilligersorganisaties ervoor zorgen dat de hulp beter tot zijn recht komt, de hulpvrager beter bediend kan worden en de wachtlijsten weggewerkt worden?

Deelnemers
De conferentie staat open voor wethouders, gemeenteraadsleden, ambtenaren, statenleden, vrijwilligers, vertegenwoordigers uit instellingen en organisaties voor zorg en welzijn en andere geïnteresseerden.

Kosten:
75 euro (vrijwilligers 10 euro)

Humanitas
Duizenden vrijwilligers van Humanitas zetten zich onder meer in voor maatschappelijke activering, steun bij rouw en jeugdwelzijn. De beroepskrachten van de werkstichtingen richten zich onder andere op kinderopvang, dienstverlening aan ouderen en mensen met een handicap of behartigen de belangen van alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Noot voor de redactie (