Universiteit van Amsterdam

Beperking van auteursrecht moet toegang tot informatie waarborgen


Promotie Rechtsgeleerdheid


dinsdag 17 februari 12.00 uur

In de informatiemaatschappij zijn de kansen van het individu in steeds sterkere mate afhankelijk van de toegang tot informatiebronnen. Om te voorkomen dat bevolkingsgroepen verarmen op het gebied van informatie, omdat ze niet over de financiële middelen beschikken voor de aankoop van informatieproducten, is het raadzaam de auteursrechten op informatieproducten te beperken. Martin Senftleben bespreekt de mogelijkheden die relevante internationale normen op het gebied van het auteursrecht (de zogeheten driestappentoets) bieden om in het digitale tijdperk tot een evenwicht te komen tussen exclusieve auteursrechten en de inperking hiervan (zoals privileges voor het privé-kopiëren, voor het gebruik in bibliotheken en voor het onderwijs). Hij pleit voor uitbreiding van de beperkingen tot de uiterste grenzen, die door de driestappentoets worden afgebakend.

M.R.F. Senftleben: Copyright, limitations and the three-step test. An analysis of the three-step test in international and EC copyright law. Promotor is prof. mr. P.B. Hugenholz.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.