Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 025 JA
Datum: 3 februari 2004

Informatiebijeenkomst Scharnegoutum:

Middelseerûte Friese Meren weer een stap dichterbij

Op dinsdag 17 februari houden de provincie Fryslân en gemeente Wymbritseradiel een voorlichtingsavond. Omwonenden, belanghebbenden en weggebruikers en andere belangstellenden zijn van harte welkom op deze bijeenkomst die gehouden wordt in dorpshuis Elim in Scharnegoutum en begint om 20.00 uur. Tijdens de bijeenkomst geeft de aannemer een toelichting over de werkzaamheden en de planning. Ook informeert de provincie nader over de omleidingen en verkeersmaatregelen en aanpassingen met betrekking tot het busverkeer.

Deze maand wordt gestart met de werkzaamheden aan de Middelseerûte in en rond Scharnegoutum. Er worden verschillende knelpunten aangepakt. Zo wordt de Legedykbrug in Scharnegoutum vervangen door een hogere, vaste brug en komt er een nieuwe brug in de provinciale weg (N534) als onderdeel van de nieuw te graven vaarverbinding vlak voor Sneek.

De aannemer is inmiddels begonnen met de voorbereidende werkzaamheden, zoals de aanleg van de omleidingsroute ter hoogte van de nog te bouwen brug in de N354. De aankomende maanden wordt ook gewerkt aan de vervanging van de Legedykbrug door een brug met een doorvaarthoogte van 2.50 m. Verder komt er een nieuw wegtracé met een nieuwe rotonde in de provinciale weg (N354). Deze rotonde vervangt de aansluiting ten noorden van Scharnegoutum. De huidige kruising in de N354 vlak voor Sneek komt daardoor te vervallen. Daarnaast wordt de Hegewier doorgetrokken en de Zwettewei Zuid wordt heringericht. Volgens planning zijn de werkzaamheden eind november afgerond. Met de herinrichting van Scharnegoutum wordt de Zwettewei verkeerssluwer en het dorp aantrekkelijker en beter bereikbaar voor de waterrecreant.

Middelseerûte

Het project Scharnegoutum is onderdeel van de Middelseerûte van het Friese Merenproject. Deze historische vaarroute wordt in ere hersteld. De Middelseerûte wordt een route voor relatief kleine motorboten met een maximale doorvaarthoogte van 2.50 m. en een toegestane diepgang van 1.30 m. In 2005 moet het klaar zijn. Dan is het mogelijk om vanuit Leeuwarden, Franeker en Bolsward zonder omweg in het centrum van Sneek te komen en visa versa. De Middelseerûte ontsluit heel Noordwest-Fryslân voor de motortoervaart.

Het Friese Merenproject

Voor zowel watersporter als bewoner wordt het Friese Merengebied de komende jaren nog aantrekkelijker. Een groter vaargebied zonder knelpunten met goede recreatieve voorzieningen. Daar zorgt het Friese Merenproject voor. In de komende jaren wordt 500 (van de in totaal 675) kilometer vaarwater in het Friese Merengebied uitgediept en verbreed. En worden de bestaande knelpunten in water- en wegverkeer opgelost door onder meer het verhogen van vaste bruggen, de bouw van vijf nieuwe aquaducten, de aanpassing van twaalf beweegbare bruggen en het aanbieden van extra vaarroutes en betere voorzieningen.

Voor informatie over dit persbericht kunt u bellen met Communicatie en Externe Betrekkingen van de provincie Fryslân, tel. nr. 058 - 292 5735 Dit persbericht is ook te vinden via internet, www.fryslan.nl, www.friesemeren.nl en www.aquaducten.nl

---- --