Ingezonden persbericht


PERSBERICHT WEEK 8

KRIJGT ORWELL TOCH GELIJK?

Debat overPrivacy en keteninformatisering

Banken, de sociale dienst, verzekeringsmaatschappijen, de bibliotheek, supermarkten en talloze andere organisaties leggen gevraagd en ongevraagd onze persoonsgegevens vast. Opgeslagen in computers kunnen de gegevens van verschillende instanties gemakkelijk aan elkaar gekoppeld worden. Een uitkomst voor bijvoorbeeld de politie of de uitkeringsinstanties. Maar wat betekent dat voor de privacy? Over deze vraag organiseert TUMULT een debat op dinsdag 17 februari Lutherse kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. Toegang vrij. Aanvang 20.00 uur.

Onder leiding van juriste Ineke Herweijer discussiëren Jan Grijpink, Raadsadviseur Ministerie van Justitie en schrijver van het boek Informatiestrategie voor ketensamenwerking, persoonsherkenning en identiteitscontrole, Jan Boone, rechtsadvocaat, Ad Heil, districtschef Politie Utrecht, en Pieter Ippel, hoogleraar rechtstheorie aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid Universiteit Utrecht en voormalig medewerker College Bescherming Persoonsgegevens.

Informatie en reserveringen:
www.tumultdebat.nl/030-2332430/info@tumultdebat.nl

De koppeling van informatiebestanden is vooral voor de politie een geweldige vooruitgang. Vanaf begin dit jaar mogen vingerafdrukken en DNA-profielen worden samengebracht in een sporenbank. Daardoor wordt het steeds makkelijker om misdadigers op te sporen. Een revolutie voor de recherche, maar een doorn in het oog van o.a. strafrechtspecialist Boone. Hij vreest voor de privacy van burgers. Veiligheid bestaat niet alleen uit bescherming tegen criminaliteit, maar ook tegen een systeem dat de waarde van een burger reduceert tot nul(de Volkskrant 21-11-2003).Ook op andere terreinen lijkt de koppeling van gegevens een gevaar voor de privacy. Wat te denken van het koppelen van je vluchtgegevens aan je paspoort (gebeurt al in de VS) of de koppeling van de informatie van je ziekenfonds aan de verzekeringsmaatschappij (OHRA is zowel ziekenfonds als verzekeraar). Welke grenzen zitten er aan het koppelen van informatiebestanden? Kan de Wet bescherming persoonsgegevens voldoende bescherming bieden in een tijd van verregaande automatisering?

TUMULT & Faculteit Rechtsgeleerdheid Universiteit Utrecht Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.



Ingezonden persbericht