Gemeente Gouda



datum: 26 januari 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182-588221

europese interesse voor Brede School Gouda

Dinsdag 17 februari 2004 legt een delegatie van de EU-werkgroep Basic Skills een werkbezoek af aan Gouda. Het bezoek staat in het teken van de Brede School. In de ochtend bezoeken zij een aantal activiteiten van de Brede School in Korte Akkeren. s Middags heeft de delegatie een studiemiddag in het stadhuis van Gouda over de basisprincipes van het Brede School onderwijs. Wethouder van Schelven verwelkomt het Europees bezoek.
Naast Gouda bezoekt de EU werkgroep Basic Skills ook Rotterdam.Voor Gouda is gekozen omdat de EU werkgroep, naast de bevindingen in een grote stad, ook benieuwd is naar de praktijkervaringen in een middelgrote gemeente. In Gouda is de Brede School een samenwerkingverband van scholen, instellingen en verenigingen om kinderen extra ontwikkelingskansen te bieden. In Gouda zijn momenteel drie Brede Scholen. De Brede School in Korte Akkeren bestaat sinds 2001 en de eerste resultaten zijn positief. Om de EU werkgroep zon concreet mogelijk beeld te geven bezoek en zij het Brugproject, een Techniekles, een yoga- en een muziekles. Bovendien hebben zij ook nog een gesprek met kinderen.

De ervaringen die de werkgroep opdoet in Gouda en Rotterdam worden meegenomen in de adviezen voor de Europese Commissie. Bekeken wordt hoe de basic skills geoperationaliseerd worden en onder welke voorwaarden deze het beste ontwikkeld kunnen worden.

mondiale kenniseconomie

Op de Lisbon European Council van 23 en 24 maart 2000 heeft de Europese Unie zich ten doel gesteld om Europa te ontwikkelen tot een belangrijke spil in de mondiale kenniseconomie. Door de werkgroep Basic Skills zijn een aantal basiscompetenties geïdentificeerd. De werkgroep legt werkbezoeken af aan praktijken in lidstaten van de Europese Unie. Vanuit Nederland wordt een bijdrage geleverd aan de volgende basis vaardigheden: leren leren, interpersoonlijke en burgerschapsvaardigheden, cultureel bewustzijn en volwassen literatuur. De Nederlandse expertise rond de brede school wordt in dit kader vooral benaderd vanuit Interpersoonlijke en burgerschapsvaardigheden.


- einde bericht -

noot voor de pers

Het bezoek is voor een deel besloten. U bent echter van harte uitgenodigd om 13.30 in het stadhuis, Markt 1. Wethouder Van Schelven spreekt op dit moment de gasten toe en er is gelegenheid voor het stellen van vragen. Mogelijke fotomomenten: 11.15 uur Yogales in de Korte Akkerenschool (Tweede E.J. Potgieterstraat 2) , 11.15 uur Muziekles op de Westerschool (Jacob van Lennepkade 2) , 11.45 uur Techniekles (voormalige Jan Ligthartschool, Snoystraat 4 te Gouda).

Bijgevoegd vindt u de deelnemerslijst.

deelnemers

De deelnemers aan het werkbezoek bestaat uit een delegatie van de werkgroep Basic Skill, vertegenwoordigers van de ministeries van OCW en VWS en uit leden van de stuurgroep Brede School.

Werkgroepleden Basic Skills:

Elena Motiejuniene, Lithuania
Hanna Marit Jahr, Norway
Wendy Pawson, EFVET/UK
Tapio Saavala (Finland, begeleider)
Vertegenwoordiging van ministeries

Min van OCW: G. de Ruiter, M. Jacobs en E.Cobussen, G. Schmidt Min van VWS: G.J. Rietveld (of Marise Hueber)
Stuurgroepleden Brede school (VWS, OCW, SZW, VROM, VNG en IPO). Lokale experts Gouda

Gemeente Gouda: M. Kennis
BS De Kindervriend: H. van Kekem
Stichting Welzijn Gouda: M. van der Goot
Wethouder Onderwijs: R. van Schelven
Footer