Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
12 februari 2004
Staatssecretaris Van Geel: "Dramatische teruggang biodiversiteit stoppen"

Staatssecretaris Van Geel (VROM) vertegenwoordigt Nederland op de biodiversiteitsconferentie van 17 tot en met 20 februari in Kuala Lumpur (Maleisië). Meer dan 188 landen die het biodiversiteitsverdrag hebben getekend komen hier samen. De belangrijkste thema´s voor deze conferentie zijn: beschermde gebieden, technologie overdracht, toegang tot genetische bronnen en eerlijke verdeling van de opbrengsten van natuurlijke hulpbronnen. Ook de bescherming van biodiversiteit bij grensoverschrijdend vervoer van genetisch gemodificeerde organismen (GGO´s) is een belangrijk thema. GGO´s kunnen een bedreiging zijn voor de biodiversiteit, omdat zij inheemse soorten kunnen verdringen.

De Europese Unie wil dat uiterlijk in 2010 het verlies aan biodiversiteit is teruggedrongen. Staatssecretaris Van Geel vindt het van groot belang dat deze belofte wordt nageleefd. Het verlies aan biodiversiteit is dramatisch en gaat nog steeds door. Het verlies aan flora en fauna wordt niet alleen veroorzaakt door vervuiling, vernietiging en overexploitatie, ook klimaatverandering speelt een belangrijke rol. Daarom is volgens Van Geel ook klimaatbeleid een belangrijke voorwaarde voor het behoud van biodiversiteit, naast het tegengaan van vervuiling, vernietiging en overexploitatie. Ook door natuurgebieden met elkaar te verbinden (ecologische netwerken) worden de leefgebieden van dieren- en plantensoorten vergroot. Aansluitend aan de biodiversiteitsconferentie wordt de eerste bijeenkomst van partijen van het bioveiligheidsprotocol gehouden. Het bioveiligheidsprotocol (Cartagena protocol) heeft als doel om de biodiversiteit en de gezondheid van de mens te beschermen bij grensoverschrijdend vervoer van genetisch gemodificeerde organismen. Door dit protocol worden landen in staat gesteld om de import van genetisch gemodificeerde organismen te weigeren. Het biodiversiteitsverdrag is tot stand gekomen tijdens de VN-top over duurzame ontwikkeling van 1992 in Rio de Janeiro. Het verdrag is in 1993 in werking getreden. 187 landen, waaronder Nederland, hebben het verdrag omgezet in nationale wetgeving. Het is voor de zevende keer dat de biodiversiteitsconferentie wordt georganiseerd. De laatste keer was in Den Haag. Het Cartagena protocol is in september 2003 in werking getreden. Inmiddels is het protocol door meer dan 80 landen, waaronder Nederland, omgezet in nationale wetgeving.

Noot voor de pers: Staatssecretaris Van Geel is op maandag 16 februari tussen 13-14 beschikbaar voor een toelichting en interviews over de conferentie. Graag vooraf aanmelden bij persvoorlichting VROM/Babette Graber (06-53660361)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=14299 )