Ingezonden persbericht


Laatste Nieuws HISWA 2004 (dinsdag 17 t/m zondag 22 februari, Amsterdam RAI)

Aan: De fotoredactie en Nieuwsredactie R/TV

Datum: 16 februari 2004

HISWA 2004 START MORGEN IN RAI

Watersportindustrie massaal vertegenwoordigd

De grootste all-round watersporttentoonstelling van de Benelux, HISWA 2004, gaat morgen van start. Op dinsdag 17 februari om 10.00 uur opent de beurs haar deuren voor het publiek. Ruim 430 exposanten tonen honderden boten in alle soorten en maten. Daarmee presenteert de (inter)nationale watersportindustrie zich massaal in Amsterdam RAI. Alle takken van watersport komen aan bod. Daarnaast biedt de HISWA een compleet overzicht van producten en diensten voor op en rond het water. Op de beurs, die duurt tot en met zondag 22 februari 2004, vinden er diverse activiteiten plaats.

Officiële opening op dinsdag 17 februari om 18.00 uur De officiële opening van de HISWA vindt plaats aan het einde van de eerste beursdag op dinsdag 17 februari om 18.00 uur.

Mr. J.H. Schraven, voorzitter van VNO-NCW, zal tijdens de opening het belang van de watersport voor de BV Nederland uiteenzetten. Daarnaast worden de winnaars van de HISWA Boot van het Jaar 2004 en de HISWA Award (het meest innovatieve product op de beurs) bekendgemaakt.

Wie wordt HISWA Boot van het Jaar 2004?
Drie motorboten en drie zeilboten zijn genomineerd voor de eretitel HISWA Boot van het Jaar 2004. Aan de verkiezing konden alle jachtbouwers en importeurs uit Nederland en België deelnemen. Bij de beoordelingen speelden de volgende criteria een belangrijke rol: ontwerp, constructie vaareigenschappen en innovatief karakter. De jury wordt voorgezeten door Hugo van Wieringen, directeur Azure Naval Architects. De genomineerde boten zijn:

In de categorie zeilboten:

· Dehler 47 van Dehler Holland uit Monnickendam · Island Packet 485 van Bon Yachts uit Lelystad · G2 open zeilboot van Jachtwerf Heeg uit Heeg In de categorie motorboten:

· Boorncruiser 35 Classic Line OC van Jachtwerf De Boarnstream uit Jirnsum · Flark 1100 van Flark Floating uit Loenen aan de Vecht · Intercruiser 34 van Interboat Sloepen & Cruisers uit Loosdrecht In beide categorieën wordt een winnaar aangewezen. Wie dat zijn, maakt de juryvoorzitter bekend tijdens de officiële opening van de HISWA, op dinsdagavond 17 februari rond 18.30 uur.

Presentaties Olympische Zeilers
Iedere dag om 16.00 uur geven professionele wedstrijdzeilers een presentatie bij de Delta Lloyd SailExperience. Op het programma staan:

Serge Kats: Jeugdkampioen in de optimist, in 2000 wereldkampioen in de J22, 4e op de vorige Olympische Spelen in de Laser en nu in de Star op weg naar Athene.

Joeri van Dijk: Jeugdkampioen surfen, kernploeglid en nu in de race voor de Olympische Spelen in Athene. Herbert Dercksen: Wereldkampioen in de F18, 2e op het EK en 3e op het WK in de Tornado. Nu op weg naar de spelen in Athene.

Sander Bakker: Nederlands meest gedreven solozeiler. Heeft onder andere Mini Transat 01, Round Brittain 02 en Figaro 03/ 04 op zijn naam staan.

Presentatie Robosail/STAR 2005: Nederlands modernste racejacht doorgelicht. Josje Hofland : Jurylid bij de spelen in Athene 2004, Scheidsrechter America s Cup. Annelies Thies: Stuurvrouw Yngling Team,Winnaar Kieler Woche 2001, 1e damesteam Wk en EK J22 klasse.

Presentatie Jort Kelder: Wie heeft de langste&
Op zaterdag 21 februari om 14.00 uur geeft Jort Kelder, hoofdredacteur van Quote, tips hoe je de Top 500 binnenzeilt. Locatie: HISWA, Yacht Vision Club, Verbindingshal

Studenten bouwen boten van papier
Studenten van de Hogeschool INHOLLAND uit Delft bouwen op de HISWA 2- persoons kano s van papier, waar echt in gevaren kan worden. Dat zal blijken tijdens de tewaterlating op zondag 22 februari om 13.00 uur in de RAI-haven.

Project Blackbird : professionele jachtbouwdemonstratie Voor het eerst is in Nederland voor het publiek een professionele jachtbouwdemonstratie te zien. De Duitse firma Von der Linden realiseert tijdens de HISWA de bouw van een 6,20 meter lange polyester zeilboot. Dagelijks kunnen bezoekers de vorderingen volgen en uitleg krijgen over de gebruikte technieken en materialen.

Blokarten: Landzeilen op HISWA
Blokarten op het buitenterrein van de RAI; een spannende en supersnelle nieuwe tak van sport waarbij gebruik wordt gemaakt van lichte driewielers met een zeil erop. Professionals geven demo s en het publiek kan zelf het blokarten uitproberen onder begeleiding van instructeurs. De blokarts kunnen een snelheid van 90 km per uur halen.

Groot zeiljacht door Amsterdam
Exposant Van den Bosch Yachting International uit Muiderzand vestigt op wel heel bijzondere manier de aandacht op zijn deelname aan de HISWA. Gedurende de HISWA rijdt een dieplader met daarop een 12-meter lang zeiljacht van het type Bavaria door de binnenstad van Amsterdam.

Wilt u weten waar het jacht zich op een bepaald tijdstip bevindt, neem dan contact op met Lucette Bruinsma.

Openingstijden HISWA 2004
De HISWA 2004 vindt plaats van dinsdag 17 tot en met zondag 22 februari 2004 in Amsterdam RAI. De watersportbeurs is op dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Op donderdag en vrijdag is de beurs tot 22.00 uur open.

Accreditatie pers
Op vertoon van uw perskaart heeft u toegang via de perskamer van de Europahal.

Wilt u opnames maken of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Lucette Bruinsma (tel. 06 41 55 73 43), persvoorlichter HISWA, E-mail: l.bruinsma@rai.nl. Tijdens de beurs zijn wij ook bereikbaar via de perskamer, telefoon 020 - 5491477.

Meer achtergrond- en persinformatie over de HISWA 2004 kunt u vinden op: www.hiswa.nl/hiswa in de rubriek pers.

Van: Lucette Bruinsma, persvoorlichter HISWA 2004 (tel 06 41 55 73 43)