Ingezonden persbericht


VERKENNINGEN: dinsdag 17 februari. Live vanuit Desmet in Amsterdam van 20.00 tot 2100 op 747AM

Het vraaggesprek

Naime Elmaslouhi

Te gast in Verkenningen is deze week Naime Elmaslouhi, vice-voorzitter van de Nederlandse afdeling van de AEL, de Arabisch Europese Liga. Aanstaande zondag organiseert de AEL in Parijs, Brussel en Amsterdam demonstraties tegen het Franse hoofddoekjesverbod. Volgens de partij wordt ook in België en Nederland de druk op moslimvrouwen om de hijab af te doen steeds groter. Is die vrees terecht? Andere onderwerpen van gesprek zijn de beeldvorming van de islamitische gemeenschap in de media en de rol die de AEL voor zichzelf ziet weggelegd in het Nederlandse politieke landschap.

De reportages

Imagoproblemen

Al meer dan een jaar geleden ging de beeldvormingcampagne Hoe leuk zijn Marokkanen van start maar deze campagne bedoeld om de positieve kanten van de Marokkaanse gemeenschap te benadrukken lijkt niet geslaagd. Landelijk sieren Marokkaanse jongeren nog steeds op een negatieve manier de bladen. Ze zijn crimineel, agressief, willen zich niet aanpassen aan de Nederlandse samenleving en hebben extreem fundamentalistische ideeën. In hoeverre jongeren zich aan dat beeld wat in de media geschetst wordt gaan spiegelen en dat beeld bevestigen is al eerder onderzocht. Prof. I. Abram heeft een intercultureel integratiemodel ontwikkeld vanuit de Joodse identiteit. Kunnen Marokkanen hier ook mee uit de voeten? Jacqueline Vorst bezocht een debat over het slechte imago van de islam en Marokkanen en sprak met Prof. I. Abram over identiteit, imagoproblemen, antisemitisme en anti-islamisme.

Mantelzorg

Bij de meeste islamitische gezinnen is het traditie dat kinderen de zorg op zich nemen als hun (schoon)ouders gebrekkig worden. De mogelijkheden van thuiszorg en verzorgingstehuis zijn vaak zelfs onbekend. Maar de zorgtaak levert de jonge generatie veel problemen op. Kennis over ziekenzorg schiet tekort en ouders wonen vaak ver weg in het thuisland. En waar haal je, naast gezin en baan, de tijd vandaan?

Op de cursus 'Transculturele familiezorg' leren allochtone vrouwen hoe je je schoonmoeder uit bed tilt. En ze ontdekken er dat ze niet alleen staan in hun problemen. Een verslag.

VERKENNINGEN

Verkenningen is nog een van de weinige plekken op 747 AM waar langere reportages en interviews te horen zijn. Dinsdagavond van 20.00 tot 21.00 onderneemt het radioprogramma verkenningstochten in de pluriforme wereld van de Islam. Daarnaast probeert Verkenningen een beeld te geven van maatschappelijke ontwikkelingen die moslims en niet-moslims aangaan.



Ingezonden persbericht