Provincie Utrecht

Persbericht

Commissaris der Koningin Staal legt eerste steen Nieuw Vreeswijk

16-2-2004
Op dinsdag 17 februari 2004 leggen de Commissaris van de Koningin mr. B. Staal en wethouder ruimtelijke ordening gemeente Nieuwegein drs. E.D. van Linge, de officiële eerste steen van de nieuwbouwwijk Nieuw Vreeswijk in aanwezigheid van burgemeester De Vos. Het gaat om een bijzondere nieuwe wijk in een bijzondere historische omgeving. Door de succesvolle samenwerking en financiële bijdragen van rijk, provincie en gemeente kon de wijk worden gerealiseerd.

Nieuw Vreeswijk wordt omsloten door het historische dorpje Vreeswijk en ontleent haar waterrijke karakter aan de ligging langs de Vaartse Rijn en het Merwedekanaal. Overal is het rijke nautische verleden van Vreeswijk voelbaar, onder andere door de vele schepen, havens en uiteraard de Museumwerf. Om op deze unieke locatie woningbouw mogelijk te maken heeft de gemeente Nieuwegein de terreinen van meerdere gevestigde bedrijven aangekocht. Vanuit milieuoverwegingen was handhaving van deze bedrijven temidden van de aangrenzende woongebieden niet langer gewenst. Bovendien is de nieuwe wijk van regionale betekenis voor de binnenstedelijke woningbouwopgave en de herstructurering en vernieuwing van het bestaand stedelijk gebied.

Leefruimte
Bij de ontwikkeling van Nieuw Vreeswijk is speciale aandacht geschonken aan het openbare gebied, de leefruimte van de nieuwe bewoners. Het uitgangspunt was om een afwisselend beeld te creëren in Nieuw Vreeswijk, maar in harmonie met haar omgeving. Nieuw Vreeswijk omvat circa 390 woningen met grote woonkwaliteit, zowel sociale huur- en koopwoningen als vrije sector woningen en vrije kavels. Deze woningen zullen tussen 2004 - 2006 worden gerealiseerd.

Kangoeroewoningen
De nieuwbouwwijk krijgt een aantal bijzondere woningen. Afgezien van bijvoorbeeld seniorenwoningen worden binnenkort de eerste twee van de vier zogenaamde Kangoeroewoningen gebouwd. Zij zijn bedoeld voor zorgbehoevenden die in de volledig aanpasbare zelfstandige benedenwoning kunnen wonen. Hun mantelzorgers (familie, vrienden kennissen) kunnen in de woning erboven wonen. De woningen zullen o.a. worden aangeboden via de woningkrant. Bij de selectie wordt rekening gehouden met de zorgbehoefte van de kandidaat voor de benedenwoning.

Programma
De eerste steen zal worden aangeboden door de heer Mr. H. van den Broek, divisiedirecteur Heijmans-IBC Vastgoedontwikkeling, namens VOF Vreeswijk-Noord, waarna deze rond 16.00 uur geplaatst wordt op het bouwterrein van Nieuw Vreeswijk (voormalige Eurogrit-terrein, tussen de Wierselaan en de Vaartse Rijn, gemeente Nieuwegein).

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl