Gemeente Stein


Inkomen en vermogen
17-02-2004

Inkomstenvrijlating
In de Algemene bijstandswet bestond de mogelijkheid om een gedeelte van de kosten die uit deeltijdwerk werden ontvangen, niet volledig in mindering te brengen op de uitkering. In de Wet Werk en Bijstand (WWB) wil men dit maar voor een beperkte duur van 6 maanden toestaan.

Maximaal 6 maanden mag een klant inkomsten uit deeltijdarbeid tot een bedrag van 163,- per maand houden. Het maximumbedrag ligt vast in de wet, evenals de beperkte duur van 6 maanden. Hieraan kan de sociale dienst niets veranderen.

Als u begint met deeltijdwerk mag u zelf bepalen wanneer u de periode van 6 maanden wil laten ingaan zodat in de voor u gunstigste periode dat extraatje wordt ontvangen.

Let wel: slechts 1 maal gedurende de tijd dat u bijstand ontvangt kunt u hiervan gebruik maken. Als u stopt met deeltijdwerk en een paar maanden later weer begint, heeft u niet automatisch opnieuw recht op inkomstenvrijlating. U heeft dit wel als u minimaal 6 maanden gewerkt heeft, aansluitend recht heeft gehad op WW, daarna opnieuw in de bijstand terechtkomt en dan weer parttime gaat werken.

Voor 1 januari 2004
Mensen die al voor 1 januari 2004 een uitkering ontvingen en recht hadden op inkomstenvrijlating vallen onder een wettelijke afbouwregeling waarvan zij reeds individueel op de hoogte zijn gesteld.

Vermogen
Mensen met een eigen huis kunnen onder bepaalde voorwaarden toch bijstand ontvangen zonder dat het huis verkocht hoeft te worden. De bijstand wordt dan in de vorm van een geldlening verstrekt.

Om te zorgen dat de lening ook wordt terugbetaald wordt een hypotheek gevestigd op de aanwezige overwaarde van het huis, onder aftrek van een vrij te laten bedrag van 42.000,- plus een extra marge van 5.000,-. Is de overwaarde dus minder dan 47.000,- wordt er geen hypotheek gevestigd en ontvangt u de bijstand om niet.

De voorwaarden die hierbij gelden zijn vastgelegd in een besluit en nadere regels. Hierin zijn ook regels opgenomen over de aflossing van de krediethypotheek bij beëindiging van de bijstand.

Voor vragen of nadere informatie kunt u terecht bij uw klantmanager tijdens het telefonisch spreekuur (9.00-10.00 uur) of bij de balie van de afdeling Sociale Zaken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis (046-4359281). Bij het Infocentrum in de hal van het gemeentehuis ligt tevens de nota Inkomen en Vermogen gemeente Stein en Beek voor u ter inzage