De Unie


Laatste nieuws
Unieleden accepteren nullijn DSM niet na sanering

"
Metafoor met Copernicus misbruikt"

17 februari 2004 - De kille sanering bij DSM maakt duidelijk dat bestuursvoorzitter Peter Elverding zijn ambities op de lange baan schuift. De nieuwe Life Science strategie voor vitamineproducten levert vooralsnog alleen maar tegenvallers op. De ambitie voor hoogwaardige werkgelegenheid in Geleen is een illusie gebleken. "Het is de botte bijl van bikkelharde kostenreductie om de nieuwe Life Science strategie te redden. Unieleden hebben hier geen vrede mee", aldus Uniebestuurder Vian Vonken.

"
Schandelijk dat de Raad van Bestuur de metafoor maakt met Copernicus, de codenaam voor deze sanering van bijna 1000 arbeidsplaatsen (inclusief outsourcing). En dat in een regio, die een zwakke arbeidsmarkt kent. Door het misbruiken van de naam Copernicus geeft de DSM-top aan dat Geleen niet meer het kloppend hart is van dit voorheen Limburgse bedrijf, ontstaan uit de Staatsmijnen. De multinational vindt het Amerikaanse model van share holders value zwaarder wegen dan de ereschuld naar DSM Limburg. Dit is het begin van Elverdings koers om niet-kernactiviteiten in de uitverkoop te doen. Het is een kwestie van tijd dat op het bedrijventerrein Chemelot vele andere bedrijfsvlaggen zullen wapperen zonder DSM-logo", verwacht Vian Vonken.

De sanering komt aan de vooravond van het overleg voor een nieuwe CAO. ""Hoezo meer werk door de nullijn van het Najaarsakkoord? Multinationals als DSM trekken zich niets aan van dat "historisch" akkoord over loonmatiging en herstel van de Nederlandse economie. DSM trekt ook de eigen lijn van kostenreductie door te focussen op baanloze groei in Limburg. Unieleden verwerpen loonmatiging waarvoor je als werknemer in plaats van meer werkgelegenheid juist massaal banenverlies terugkrijgt. Daarom willen Unieleden voor de komende CAO nieuwe afspraken maken over de werkgelegenheid hier met daarbij een structurele looneis van 1,25 procent", aldus Vonken.

dinsdag, 17 februari 2004