Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

17-02-2004
Dakkapellen
Vergunningsvrij bouwen en legalisatie

Op grond van de nieuwe Woningwet kunnen bepaalde bouwwerken - zoals dakkapellen - onder voorwaarden vergunningsvrij worden gerealiseerd. Bij de gemeentelijke afdeling VROM zijn hierover folders beschikbaar. Een dakkapel mag zonder bouwvergunning of melding worden gebouwd indien deze aan de achterzijde van de woning wordt gerealiseerd, niet hoger is dan 1,50 m. en aan weerszijden tenminste 0,50 m. van de zijkanten blijft.
Wordt niet aan deze voorwaarden voldaan, dan bepaalt de wet dat er dus wel een bouwvergunning moet worden aangevraagd en geldt het bestemmingsplan. Op grond van de huidige bestemmingsplannen kan er uitsluitend bouwvergunning worden verleend als de breedte van de dakkapel niet meer is dan 40% van het dakvlak. In de meeste gevallen komt dat neer op 2,40 m. Om een bredere dakkapel te kunnen toestaan is dan voor iedere aanvraag naast een bouwvergunning ook nog een zgn. art. 19 lid 3 WRO procedure nodig.
Om nu te voorkomen dat vanwege de ongelukkig te noemen maatvoering vanuit het Rijk (1,50 m. hoogte) telkens een art. 19 procedure gevoerd moet worden, heeft het college van B&W besloten een zgn. paraplubestemmingsplan te gaan voorbereiden. Hierin wordt bepaald dat voor de breedte van een dakkapel aansluiting wordt gezocht bij de eisen van vergunningsvrij bouwen. Het voordeel hiervan is dat bij een geringe afwijking van de hoogte van 1,50 m. toch vergunning kan worden verleend voor dakkapellen die in de breedte de 40%-norm overschrijden. Het paraplubestemmingsplan zal overigens niet gaan gelden voor beschermd stadsgezicht Edam.

Eerder deze week publiceerde het Noordhollands Dagblad hierover een artikel, waarbij de kop van het verhaal niet in overeenstemming was met de inhoud. In plaats van over handhaving van de regels is het veel juister te spreken over het legaliseren van (onbedoeld) in strijd met de Woningwet gerealiseerde dakkapellen. Voor alle duidelijkheid: Het gaat dus niet om oude gevallen van vóór 2001, maar om recente situaties die door de nieuwe Woningwet problematisch zouden worden, terwijl het juist de bedoeling was de zaken te vereenvoudigen. Het gemeentelijk initiatief speelt daarop in.