Het Nederlandse Rode Kruis

17 februari 2004
Deze stille rampen zag u níet op televisie

Het Nederlandse Rode Kruis geeft noodhulp bij rampen. Voor die hulpverlening is echter geld nodig. Om geld in te zamelen is aandacht in de media belangrijk. Na de aardbeving in Iran is door alle aandacht in de media een bedrag van acht miljoen euro ingezameld. Andere rampen, met evenveel leed voor de getroffenen, moesten het echter met veel minder aandacht doen. Deze rampen zag u níet in december en januari:

Zware regenval
In de Filippijnen leidde hevige regenval tot aardverschuivingen. Zware regenval is gebruikelijk in deze periode, maar de hevigheid verraste veel inwoners op het eiland Leyte. In 24 uur viel de hoeveelheid die in andere jaren in de hele maand valt. Een gebouw waar een grote groep mensen schuilde werd bedolven onder modder en bezweek. Hulpverlening werd bemoeilijkt door de zware regenval en stormen, uitgevallen elektriciteit en telefoonlijnen, en omgewaaide bomen en modderstromen. In totaal zijn circa 200 mensen omgekomen, en meer dan 150.000 mensen zijn getroffen. Het Filippijnse Rode Kruis heeft hulp verleend in de vorm van voedsel, drinkwater, onderdak en medicijnen, en heeft zich ingespannen om de uitbraak van ziektes te verhinderen.

Kou in India
Ongebruikelijke kou in de noordelijke staten in India heeft 400 mensen het leven gekost. Vooral arme en alleenstaande mensen zijn omgekomen. Zij konden zich niet beschermen tegen de temperaturen van rond het vriespunt. De meeste voorzieningen zijn niet ingesteld op de voor deze regio uitzonderlijk lage temperaturen. Aan daklozen is tijdelijk onderdak geboden. Hulpverleningsorganisaties hebben dekens en voedsel uitgedeeld. De kou ging gepaard met dichte mist. Afgelegen dorpen konden slechts met veel moeite bereikt worden. De enige weg die de Kashmir-vallei met de rest van India verbindt is enkele dagen afgesloten geweest. In de regio zijn 17 mensen omgekomen door de kou.

Het Rode Kruis helpt, ook als de rampen niet op het journaal te zien zijn. U kunt ons helpen met een gift. Doneer aan het Rode Kruis