BUREAU PETER SCHUITEN
http://www.schuiten.nl

Replica Hiroshima bom te zien op Art Rotterdam.

De beurs voor hedendaagse en actuele kunst Art Rotterdam presenteert 'The Manhattan Project' van Antoine Stemerding. Het beeld is een replica van 'Fat Boy', de atoombom die op Hiroshima werd geworpen en een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog. Stemerding maakte het beeld als reactie op de Amerikaanse inval in Afghanistan. De kunstenaar lokt de kijker uit tot een kritische blik op het gebruik van de verwoestende kracht die besloten ligt in een dergelijke helse machine. De vorm is ook een bijna strip-achtig archetype van een bom. Het beeld wordt getoond door MAMA, Showroom For Media and Moving Art uit Rotterdam.

Op de kade van de Cruise Terminal in Rotterdam wordt speciaal voor de beurs een spectaculair kunstwerk van de bekende Amerikaanse kunstenares Janet Echelman gebouwd. Samen met vrijwilligers zal er een indrukwekkend kunstwerk van enkele tientallen meters verrijzen. Het werk is slechts zes dagen te zien. Als materiaal gebruikt Echelman kunstmatige vezels die eruit zien als natuurlijke stoffen. Ze laat zich inspireren door de structuur van visnetten, omdat die refereren aan organische en modern stedelijke en architectonische structuren. Echelman wil met haar kunst levende vormen maken. Voor Art Rotterdam 2004 plaatst ze een groot werk aan het water van de Cruise Terminal, een plek die voor haar letterlijk altijd in beweging en aan verandering onderhevig is. Echelman wordt vertegenwoordigd op de beurs door Florence Lynch Gallery uit New York.

In de Vip-lounge van Art Rotterdam worden twee forumdiscussies georganiseerd. Op vrijdag 27 februari wordt in samenwerking met Manifesta gediscussieerd over het belang van internationale manifestaties en biënnales voor de ontwikkeling van de hedendaagse beeldende kunst. Op zaterdagavond voorafgaand aan de Rotterdamse Museumnacht over de rol van kunstenaarsinitiatieven bij de totstandkoming en presentatie van kunst.

Art Rotterdam, de internationale kunstbeurs voor hedendaagse en actuele kunst wordt gehouden van donderdag 26 februari tot en met maandag 1 maart 2004 in de Cruise Terminal en Las Palmas, Rotterdam.

Rectificatie Museumnacht.
De Rotterdamse Museumnacht wordt gehouden op zaterdag 28 februari en niet op 28 maart zoals verkeerd vermeld stond in ons vorig persbericht.

Art Rotterdam komt mede tot stand dankzij onze sponsors ENECO Energie (hoofdsponsor), Van Lanschot Bankiers-Ars Mundi, illycaffè en subsidiënten: Mondriaan Stichting (Mondriaan Foundation) en de Rotterdamse Kunststichting.