Cordaid


---

Haïti op de internationale agenda

Het Haïti Platform Nederland, waar Cordaid deel van uitmaakt, maakt zich ernstige zorgen over het welzijn van de Haïtiaanse bevolking, als de steun aan dit land niet op een gecoördineerde manier door de internationale gemeenschap wordt aangepakt.

De leden van het Haïti Platform Nederland erkennen het gebrek aan good governance in Haïti wat de samenwerking met de Haïtiaanse overheid bemoeilijkt. Het stopzetten van de steun heeft echter te ernstige gevolgen voor de Haïtiaanse bevolking en door het isolement waarin het land nu verkeert

Haiti staat op het punt ineen te storten. Armoede, geweld en corruptie trekken het land een burgeroorlog in. Alle partijen, zowel de regering als de oppositie bedienen zich van gewapende bendes. Het noorden van het land is al in handen van de rebellen. Bovendien dreigt een humanitaire ramp door ernstige voedseltekorten. Volgens de FAO (juli 2003) is er een sluipende hongersnood gaande en lijden 3.8 miljoen (van de 8 miljoen) Haïtianen honger.

Haïti vormt samen met de Dominicaanse Republiek het eiland Kiskya (het vroegere Hispañola) en maakt deel uit van het Caribische gebied, waartoe ook de Nederlandse Antillen behoren. In het jaar 2000 werd de uitslag van de Haïtiaanse algemene verkiezingen niet geaccepteerd door de internationale gemeenschap. Daarop werd besloten leningen en andere financiële bijdragen voor onbepaalde tijd op te schorten. Ook de Europese Unie heeft haar bijdragen bevroren totdat de Haïtiaanse regering en de oppositie overeenstemming bereiken over een oplossing voor de politieke impasse. Tot nu toe zijn daar geen vorderingen te melden. Haïti behoort niet tot de concentratielanden van het Nederlands ontwikkelingssamenwerkingbeleid, waardoor de in het verleden bestaande programma's inmiddels bijna geheel zijn afgebouwd.

De zorgwekkende humanitaire situatie in Haïti leidde er toe dat in 2001 een groot aantal organisaties die op enigerlei wijze betrokken zijn bij Haïti, besloten hun krachten te bundelen. De leden van het Haïti Platform Nederland erkennen het gebrek aan good governance in Haïti wat de samenwerking met de Haïtiaanse overheid bemoeilijkt. Het stopzetten van de steun heeft echter te ernstige gevolgen voor de Haïtiaanse bevolking en door het isolement waarin het land nu verkeert dreigt ze nog verder af te zakken naar het niveau van een failed state.

Bij het Haiti Platform Nederland zijn de volgende organisaties aangesloten: Amnesty International, COHAN-Nederland, Cordaid, Hôpital Albert Schweitzer Alumni Association Europe, Hart voor Haïti, ICCO, Jota Stichting, Justitia et Pax Nederland, KIT, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Plan Nederland, Solidaridad, Stichting DOEN, Wereldkinderen en Woord en Daad.

Meer informatie?

Margreet Houdijk, Cordaid afdeling Latijns-Amerika

tel. 070 3136 397

e-mail margreet.houdijk@cordaid.nl