AutoRai

17-2-2004

Mercedes-Benz C 55 AMG nieuw topmodel C-Klasse

Tegelijk met de komst van de nieuwe generatie van de Mercedes-Benz C-Klasse krijgt deze succesvolle modelreeks ook een nieuw sportief topmodel: de Mercedes-Benz C 55 AMG, leverbaar als sedan en combi.

Ontwikkeld door de gespecialiseerde DaimlerChrysler-dochter Mercedes-AMG GmbH onderscheidt de C 55 AMG zich door topprestaties, waarmee de auto met recht het predikaat van de sportiefste C-Klasse aller tijden draagt. Voor het eerst in dit marktsegment levert Mercedes-Benz in de C 55 AMG een achtcilindermotor, goed voor een vermogen van 270 kW (367 pk) en een koppel van 510 Nm. De auto is voorzien van de AMG SPEEDSHIFT vijftraps automatische transmissie, waarbij vanaf het stuurwiel kan worden geschakeld. Het nieuwe AMG sportonderstel draagt bij tot een nog dynamischer rijgedrag.

Aan de buitenkant verraadt de C 55 AMG al direct zijn sportieve karakter. Motorkap, spatborden, koplampen en grille werden opnieuw ontworpen en aangepast om plaats te bieden aan de indrukwekkende krachtbron. Ook de achterzijde werd gewijzigd. Het nieuwe AMG sportuitlaatsysteem met aan weerszijden twee verchroomde pijpen is hier een markante blikvanger. Ook het karakteristieke geluid van de V8-motor draagt bij tot de sportieve verschijning. In het interieur bevinden zich nieuwe AMG sportstoelen met nappaleer en Alcantara schouderstukken voor meer zijdelingse steun. Deze inzetstukken zijn ook te vinden op de buitenste zitplaatsen op de achterbank. Een nieuw AMG dashboard herbergt vier ronde meters en een ergonomisch gevormd sportstuurwiel met schakelknoppen voor de automatische transmissie.

De prestaties van de Mercedes-Benz C 55 AMG spreken voor zich: acceleratie van 0-100 km/u in 5,2 seconden (combi in 5,4 seconden), topsnelheid elektronisch afgeregeld op 250 km/u. Met zijn motorvermogen van 270 kW (367 pk) is de C 55 AMG 10 kW (13 pk) krachtiger dan zijn voorganger, de C 32 AMG. Het nieuwe topmodel biedt bovendien 60 Nm meer koppel. Het rijgedrag werd op diverse punten verbeterd. Het sportonderstel omvat nieuwe veren en schokdempers en hardere wiellagers, terwijl de besturing zon zeven procent directer werd. De spoorbreedte op de vooras nam met 14 millimeter toe. Ook beschikt de C 55 AMG over 18-inch lichtmetalen dubbelspaaks velgen, het krachtige AMG-remsysteem en een nieuw afgesteld ESP-systeem, aangepast voor dynamisch rijgedrag.

De standaarduitvoering omvat ondermeer; Bi-Xenon verlichting, elektrisch verstelbare voorstoelen met memory-functie, een transparant schuif-/kanteldak, automatische comfortairconditioning en het COMAND-systeem.

De AMG-versies van de C-Klasse behoren tot de populairste modellen in het programma van AMG. Sinds de komst van de C 36 AMG in 1993 werden er zon 19.200 sportieve AMG C-Klasses verkocht. De consumentenprijs van de nieuwe C55 AMG bedraagt 94.000,- en zal medio april leverbaar gaan worden.