Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op kamervragen van het Kamerlid Kalsbeek over de beschikbaarheid van financiële middelen voor pleegzorgvergoedingen.
(2030407160)

1
Is het waar dat er 500 à 600 kinderen niet in pleeggezinnen geplaatst kunnen worden, omdat er geen financiële middelen beschikbaar zijn voor de pleegzorgvergoedingen en de begeleiding van pleeggezinnen?

Uit meest recente cijfers van de vierde rapportage van de kernindicatoren Wachtlijsten in de jeugdzorg blijkt dat ongeveer 900 kinderen op de wachtlijst staan voor pleegzorg. Een deel van de oorzaak voor de wachtlijsten in de pleegzorg heeft te maken met een tekort aan capaciteitsplaatsen dat wordt veroorzaakt door gebrek aan financiële middelen bij de voorzieningen voor pleegzorg.
Voor een ander deel kan de oorzaak worden gevonden in de matchingsproblematiek. Voor sommige kinderen is het erg lastig een geschikt pleeggezin te vinden vanwege de bijzondere problematiek, zoals psychiatrische of gedragsproblemen, of een handicap. Deze kinderen wachten dus op een geschikt pleeggezin.
Uit een telefonische inventarisatie komt naar voren dat voor ongeveer 525 kinderen die op de wachtlijst staan, wel een geschikt pleeggezin gevonden zou kunnen worden, maar waarvan de plaatsing niet kan worden gerealiseerd door een tekort aan capaciteitsplekken bij de voorzieningen voor pleegzorg.

2
Is het waar dat plaatsing in een pleeggezin ongeveer 9000,- per kind per jaar kost? Betekent dit dat bovenstaand probleem voor 4,5 à 5 miljoen euro kan worden opgelost?

De kosten van een pleeggezinplaatsing hangen af van de mate waarin begeleiding nodig is. Deze variëren van ca. 9000,- voor een basisvariant tot 18.000,- voor een intensieve variant. De wachtlijstproblemen in de pleegzorg verschillen sterk per provincie. Het is de verantwoordelijkheid van provincies om het extra geld dat het kabinet vanaf dit jaar beschikbaar stelt daar in te zetten waar het in hun regio het hardst nodig is.

3
Is bekend hoeveel van de kinderen die nu niet in een pleeggezin geplaatst kunnen worden in een intramurale voorziening worden opgenomen? Wat zijn de kosten daarvan per kind?

Het is niet bekend hoeveel kinderen die niet in een pleeggezin geplaatst kunnen worden in een intramurale voorziening verblijven.

4
Welke begeleiding ontvangen kinderen die ten onrechte niet in een pleeggezin worden opgenomen? Is bekend wat de kosten daarvan zijn?

Kinderen die op de wachtlijst staan voor pleegzorg, en die dringend hulp nodig hebben, krijgen vaak al op een andere manier begeleiding. Het is niet bekend wat de kosten hiervan zijn.


---- --