Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Smilde over het mogelijk heffen van entree voor bezoek aan verzetsmonumenten (2030406430)

1
Heeft u kennisgenomen van het programma " Deckers op Donderdag" over het voormalig Kamp Vught? 1)

1
Ik ben op de hoogte van de inhoud van het programma.

2
Deelt u de mening dat de toegankelijkheid van zo'n monument in gevaar kan komen wanneer entree gevraagd wordt, terwijl juist de herinneringen aan de gebeurtenissen 1940-1945 voortdurend levend gehouden moeten worden?

2
Ik betreur dat het bestuur van Kamp Vught heeft gemeend te moeten overgaan tot het heffen van een bezoekersbijdrage voor dit Nationaal Monument. De negatieve consequenties van deze maatregel voor de toegankelijkheid zullen overigens in de praktijk beperkt zijn, doordat het Kamp voor de direct betrokkenen als oud-gevangenen, nabestaanden en kinderen tot en met zeven jaar gratis toegankelijk blijft.

Ik ga er vanuit dat de door mij in het verleden verstrekte investeringssubsidies en de jaarlijkse instellingssubsidie Kamp Vught een gezonde financiële basis verschaffen. Het is de primaire verantwoordelijkheid van het bestuur om binnen de financiële kaders te zorgen voor een zowel inhoudelijk als financieel verantwoord beleid.

Ik ben voornemens om met de besturen van de verschillende centra in gesprek te treden, teneinde mijn opvattingen over dit onderwerp kenbaar te maken en nader te spreken over de overwegingen die bij het voornemen tot het heffen van een bezoekersbijdrage een rol hebben gespeeld. De uitkomsten van dit overleg zal ik aan uw Kamer rapporteren.

3
Hoe is dit bij andere oorlogsmonumenten geregeld, bijv. bij voormalig Kamp Westerbork, voormalig Kamp Amersfoort etc.?

3
Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork vraagt een bescheiden entreeprijs voor toegang van het museum en educatief centrum. Het voormalige kampterrein ligt op circa 2 km afstand hier vandaan en is als onderdeel van een openbaar wandelgebied voor iedereen gratis toegankelijk. Over de toegang van het voormalige Kamp Amersfoort valt nu nog niets te zeggen. Dit kamp wordt momenteel gerenoveerd en uitgebreid met een documentatie- en bezoekerscentrum.

4
Is het beheer van oorlogsmonumenten en daarmee de beslissing om entree te heffen in particuliere handen? Of heeft het ministerie hierin ook zeggenschap? Zo ja, wat is het beleid terzake? Op welke wijze denkt u de toegankelijkheid te kunnen waarborgen, indien dit nu niet het geval is?

2

4
Het beheren van oorlogsmonumenten is in beginsel een taak van lokale en provinciale overheden. Ik heb een uitzondering gemaakt voor de herinneringscentra Kamp Westerbork, Kamp Vught, Kamp Amersfoort en het Indisch Huis in Den Haag. Deze instellingen ontvangen van mij behalve investeringssubsidies onder meer een structurele instellingssubsidie. Het is de verantwoordelijkheid en taak van de besturen van deze instellingen om de exploitatie van deze historische en bijzondere plaatsen op een prudente en financieel gezonde wijze vorm te geven.

5
Zijn er verschillende vormen van beheer van de diverse oorlogsmonumenten? Zo ja, welke?

5
Ja. Zie mijn antwoord op vraag 4.

1) TV Brabant, 15 januari jl.


---- --