Keuringsdienst van waren


Onderzoek naar Nokia telefoons afgerond

Feb 17 2004

De VWA heeft een aantal incidenten met ontploffende mobiele telefoons onderzocht. In totaal ging het om zes meldingen. Bij één incident ging het om een zogenaamde kloonbatterij die door kortsluiting oververhit raakte. In drie gevallen ging het om batterijen waarvan is vastgesteld dat het om merkvervalsingen van oorspronkelijke merktypen gaat. De overige twee incidenten werden niet door de batterij of de telefoon veroorzaakt, maar door externe omstandigheden. De VWA heeft nog 20 soorten batterijen van mobiele telefoons onderzocht. Zeven typen daarvan waren kloonbatterijen. Bij vijf andere typen ging het om merkvervalsingen. Het onderzoek bevestigde dat kloonbatterijen en merkvervalsingen tekortkomingen vertonen. Dat gold niet voor de onderzochte batterijen zonder kloon- of vervalsingskenmerken. De VWA constateerde verder dat bij de telefoon meegeleverde batterijen in de distributieketen kunnen worden verwisseld voor merkvervalsingen. Voor de consument is het echter vrijwel onmogelijk om te zien of in zijn mobiele telefoon een meegeleverde of een vervalste batterij zit. Zelfs voor deskundigen is dit lastig. Rol van de VWA
De VWA dringt er bij fabrikanten van mobiele telefoons op aan de distributieketen zo in te richten, dat de verwisseling van meegeleverde batterijen door merkvervalsingen wordt bemoeilijkt. Daarnaast zal de VWA de problematiek van de ontplofte batterijen onder de aandacht brengen van de Europese Unie, omdat ook buiten Nederland incidenten met ontploffende mobiele telefoons zijn gemeld. Ook zal de VWA de mogelijkheid bespreken om de EU-normen te verbeteren en aandringen op meer samenwerking tussen de lidstaten.

Warenklachtenlijn
Heeft u klachten, twijfels of vragen over de veiligheid van consumentenproducten of signaleert u iets dat de voedselveiligheid in gevaar kan brengen? Dan kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag de Warenklachtenlijn bereiken op het gratis telefoonnummer 0800 0488.