Wageningen Universiteit

Persbericht / nr. 200402/02
17 februari 2004

Persbericht van RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid Onderdeel van Wageningen Universiteit & Researchcentrum

RIKILT participeert in groot onderzoek naar acrylamide van de EU

De EU heeft deze week haar goedkeuring gegeven aan het project HEATOX. Dit is een Europees onderzoeksproject en heeft betrekking op acrylamide en andere schadelijke componenten die vrij kunnen komen bij het bij hoge temperatuur verhitten van voedsel. Het project heeft een looptijd van drie jaar en er zijn 23 organisaties uit 14 Europese en niet-Europese landen bij betrokken. De deelname van het RIKILT bestaat uit het berekenen van de mogelijke blootstelling van de Europese burger aan deze schadelijke stoffen via de voeding. Daarbij speelt de verschillende verhittingswijze een belangrijke rol. Lagere bak- en frituurtempepaturen hebben invloed op de mogelijke risico's, maar ook voorlichtingsadviezen kunnen deze veronderstelde risico's verkleinen. De Agrotechnology & Food Sciences Group van Wageningen UR leidt het internationale onderzoek naar het effect van verschillende verhittingswijze op het acrylamide gehalte in voedingsmiddelen.

In 2002 onthulden Zweedse wetenschappers dat acrylamidevorming plaatsvindt bij het opwarmen van bepaalde voedingsstoffen. Deze aanvankelijke ontdekking was verontrustend, en als gevolg hiervan besloot de Europese Unie om bepaalde fondsen vrij te maken voor research teneinde nader te onderzoeken hoe giftige stoffen aangemaakt kunnen worden bij het opwarmingsproces van voedsel en hoe dit kan worden voorkomen.

Voornaamste doelstellingen
De doelstellingen van het HEATOX project zijn het identificeren van verschillende giftige stoffen die aangemaakt zouden kunnen worden bij het op hoge temperatuur verhitten van voedsel, het inschatten van het gezondheidsrisico voor mensen en het ontwikkelen van methoden om de vorming van deze stoffen in voedsel te minimaliseren. HEATOX ontvangt financiële steun ten bedrage van 4,2 miljoen euro via FP6 (het Zesde Research Framework Programma van de EU). Dit programma houdt zich voornamelijk bezig met de Voedselkwaliteit en -veiligheid en is gericht op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van de Europese burgers.

Europese en internationale samenwerking
De Europese Commissie levert 4.2 miljoen euro aan financiële steun voor het HEATOX project verdeeld over de driejarige looptijd hiervan, en een gelijk bedrag komt van de deelnemers. De 23 deelnemers komen uit Oostenrijk, België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Spanje, Zweden en Noorwegen, Zwitserland, Tsjechië, Turkije en Chili. Het project wordt gecoördineerd door Kerstin Skog van de Universiteit van Lund in Zweden. De andere partners zijn onder meer universiteiten, onderzoeksinstituten, nationale instituten voor gezondheidszorg en de BEUC, de Europese Consumentenorganisatie. Het project werd geselecteerd na een oproep voor voorstellen en een zeer positieve evaluatie hiervan door onafhankelijke experts.

Voetnoot:
HEATOX is een acronym voor de titel van het project: Heat-generated food toxicants (giftige stoffen in voedsel door verwarming): Identificeren, karakteriseren en de risico's minimaliseren.