Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamerstuk, 17-2-2004

Vorming Nederlands Vaccin Instituut

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

FEZ-U-2454190

17 februari 2004

Begin 2002 heeft de Ministerraad besloten dat de mogelijkheid om onder overheidsverantwoordelijkheid vaccins te ontwikkelen en te produceren gehandhaafd blijft. Daarnaast is besloten dat de vaccinproductietaken van de loonproducent SVM (Stichting voor bevordering van volksgezondheid en milieuhygiëne) en de vaccinontwikkelingstaken van RIVM worden samengevoegd in een nieuwe organisatie, het Nederlands Vaccin Instituut (NVI). Bij brief van 20 december 2002 (kenmerk POG/ZP 2343972) heb ik u daarover bericht. Daarbij heb ik u ook geïnformeerd over de toekenning van de status van tijdelijke baten-lastendienst aan het NVI, Deze baten-lastendienst wordt ingesteld om een meer resultaatgerichte sturing van dit deel van de vaccintaakketen mogelijk te maken, met andere woorden: een sturing gericht op het voortbrengen van de gewenste producten (outputsturing). Door middel van deze brief wil ik u informeren over de voortgang van dit traject.

Per 1 januari 2003 is de tijdelijke baten-lastendienst NVI ingesteld. Per die datum is de sector Vaccins van het RIVM overgegaan naar deze tijdelijke baten-lastendienst. In het afgelopen jaar is er een organisatie- en formatierapport opgesteld voor het NVI. Dit is formeel afgehandeld en de plaatsing van de medewerkers van de oorspronkelijke sector Vaccins en van SVM heeft per 1 januari 2004 plaatsgevonden. In het afgelopen jaar heeft het NVI een grote sprong voorwaarts gemaakt om aan alle instellingsvoorwaarden voor baten-lastendiensten te voldoen. Hierdoor is met vertrouwen het proefjaar 2004 ingegaan en wordt - na beoordeling door de Toetsingscommissie Verzelfstandigingen de aanvraag voor toekenning van de definitieve agentschapsstatus binnenkort in procedure gebracht.

Bij de start van de tijdelijke baten-lastendienst gingen wij ervan uit dat het SVM nog in 2003 zou overgaan naar het NVI. Deze overgang heeft inmiddels plaatsgevonden via een koopovereenkomst tussen VWS en SVM. Deze koop heeft niet meer plaats gevonden in 2003, zoals oorspronkelijk voorzien, maar per 1 januari 2004. Dit om de financiële verantwoording over 2003 zo zorgvuldig mogelijk te kunnen afwikkelen. Door het moment van koop niet

ultimo 2003, maar begin 2004 te laten plaatsvinden, is er meer tijd om de financiële afronding in goede banen te leiden.

Afschrift van deze brief zend ik aan de Algemene Rekenkamer.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst