European Commission

IP/04/209

Brussel, 16 februari 2004

Commissie geeft Volkswagen groen licht voor verwerving meerderheidsaandeel in Hahn + Lang

De Europese Commissie heeft Volkswagen de toestemming gegeven een meerderheidsaandeel te verwerven in VW Automobile Stuttgart en Audi Zentrum Stuttgart, twee dochterondernemingen van het autohandelsbedrijf Hahn + Lang, waarvan het hoofdkantoor is gevestigd in Stuttgart. Uit haar onderzoek is gebleken dat dit geen problemen zal opleveren voor de concurrentie op de markt voor productie en verkoop van nieuwe personenwagens en originele reserve-onderdelen.

Op 14 januari 2004 heeft Volkswagen AG (VW) bij de Commissie het voornemen aangemeld een meerderheidsbelang te verwerven in VW Automobile Stuttgart KG en Audi Zentrum Stuttgart GmbH & Co. KG, twee nieuwe ondernemingen waarin de huidige eigenaar Hahn + Lang GmbH & Co. KG (H+L) een minderheidsaandeel en medezeggenschap zal behouden.

De operatie geeft geen aanleiding tot concurrentieproblemen op de markt voor productie en verkoop van nieuwe personenwagens, waar voldoende concurrentie is van andere automerken.

De Commissie heeft vooral onderzocht welke gevolgen die verticale integratie zal hebben voor de concurrentie op de markt voor originele reserve-onderdelen voor auto's van het merk Volkswagen en Audi. De fusie zal niet leiden tot een verdere versteviging van de sterke positie van Volkswagen op de productiemarkt.

In de regio Stuttgart hebben de betrokken ondernemingen een groot aandeel in de verkoop van originele reserve-onderdelen aan onafhankelijke garages en eindgebruikers. De liberalisering van de markt voor auto-onderdelen, die is gerealiseerd via de nieuwe groepsvrijstellingsverordening inzake auto's, maakt de markt toegankelijker voor nieuwe deelnemers, meer bepaald voor fabrikanten en distributeurs van originele onderdelen en zogenaamde onderdelen van gelijke kwaliteit. Deze liberalisering zal ervoor zorgen dat de concentratie niet leidt tot een versterking van de positie van de betrokken ondernemingen.