De Unie


Laatste nieuws
De Unie zet vraagtekens bij faillissement Fair

Hoofddorp, 13 februari 2004 Het Amsterdamse automatiseringsbedrijf Fair Information Systems is failliet verklaard. De voormalige Fokker-automatiseerder kampt naar eigen zeggen met een tegenvallende markt en het ontbreken van geld voor een ingezette sanering. De helft van het zeventig man sterke personeelsbestand heeft een nieuw, zij het verslechterd, contract aangeboden gekregen bij Ilionx. Voor de andere 35 medewerkers is ontslag aangevraagd. Fair kwam februari 2003 in handen van de Ilionx-groep. Uniebestuurder Michel Rog is verbaasd over de surseance, omdat het bedrijf de laatste maand goed draait.

Michel Rog zet dan ook vraagtekens bij het faillissement. "De directie van Fair is dezelfde is als die van Ilionx. In plaats van een reorganisatie met een goed sociaal plan op te stellen, heeft de directie het bedrijf failliet laten verklaren. Dat is een stuk goedkoper." Volgens Rog heeft het Fair-personeel een vordering ingediend bij de directie vanwege het niet betalen van ziektekosten- en pensioenpremies over de afgelopen maanden en het salaris over de maand januari. Nu Fair failliet is, zal hoogstwaarschijnlijk het UWV alles moeten betalen.

Volgens Rog is het personeel uiteindelijk de dupe van het handelen van de directie. "Na de overname van Fair door de Ilinox-groep hadden medewerkers weer vertrouwen in de toekomst. Maar uiteindelijk heeft Ilionx zijn beloftes nooit heeft waargemaakt. Het is zuur dat nu een jaar later de helft van het overgebleven personeel een contract moet ondertekenen met een lager salaris en met een ongunstiger concurrentiebeding. De andere helft staat over zes weken op straat.

Fair Information Systems is actief in de vliegtuigindustrie, defensie, autobranche, metaal- en elektronica-industrie en scheeps- en machinebouw. Het bedrijf werd in 1996 opgericht als doorstart van de ict-afdeling van de ter ziele gegane vliegtuigbouwer Fokker en was een gezamenlijke dochter van IBM en Pinkroccade. In 1999 kwam het bedrijf als Fair-on-Wings in handen van directie, personeel en investeringsmaatschappij Nesbic om uiteindelijk in februari 2003 in handen te vallen van de Ilionx-groep.

dinsdag, 17 februari 2004