Gemeente Haarlem


14 februari 2004

52/2004
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht


Datum
Informatie bij
Email
Telefoon
Nummer
drs. g. moormann benoemd tot stadsdichter van haarlem

Tijdens het poëziefestival "de Nacht Zzswingt Zzzaagt & Zzschuurt" van 14 op 15 februari 2004 in de Toneelschuur in Haarlem is drs. G. Moormann door wethouder Ruud Grondel van Cultuur namens het college van B&W benoemd tot de eerste stadsdichter van Haarlem. George Moormann nam het initiatief voor deze nacht ter gelegenheid van het vijftienjarig jubileum van zijn landelijke tijdschrift De Zingende Zaag. Het is niet verwonderlijk dat George Moormann tot stadsdichter van Haarlem voor het jaar 2004 is benoemd. Hij schrijft namelijk al jarenlang gedichten en essays over de stad. George Moormann fungeerde door zijn aandeel in het literaire en culturele Haarlem in zekere zin reeds als een stadsdichter. Sinds 1989 geeft hij ook het literaire tijdschrift De Zingende Zaag uit. In dit tijdschrift komen poëzie, beeldende kunst en grafische vormgeving samen.

De Stadsdichter
De Haarlemse stadsdichter krijgt opdracht voor het schrijven van minimaal vijf gedichten bij gelegenheden zoals feestdagen, ceremonies, eerste paal sessies en opleveringen van belangwekkende gebouwen, maar ook bij calamiteiten en trieste gebeurtenissen. De stadsdichter krijgt volledige artistieke vrijheid in het schrijven van gedichten over Haarlem.. Het gemeente bestuur en de stadsdichter leggen de afspraken vast in een contract. Na één jaar wordt het stadsdichterschap geëvalueerd.

Een stadsdichter draagt bij aan een goede stadspromotie, bevordert de belangstelling voor- en stimuleert de dichtkunst. Dit is de ervaring in Nederlandse en Vlaamse steden zoals Groningen, Dordrecht, Gent en Antwerpen. In 2004 heeft cultuurstad Haarlem met haar rijke historische en hedendaagse cultuur voor het eerst een stadsdichter.


Rutger van Oppenraaij, Communicatie
oppenrrw@haarlem.nl
023-511 5594


---- --