BedrijfsautoRAI

17-02-2004

TGA houdt vuilcontainers Zeeburg fris

Het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg zet een bijzondere TGA in bij het reinigen van ondergrondse huisvuilcontainers.

De bewoners van het stadsdeel Zeeburg, een deelgemeente van Amsterdam, deponeren hun huisvuil in ondergrondse containers. Deze bakken worden eens in de vier weken schoongemaakt. Dat laatste doet de buitendienst van de afdeling Beheer Openbare Ruimte van het stadsdeel Zeeburg met behulp van een bijzondere MAN TGA 26.363 FNLC. De truck heeft een ruime M-cabine en is voorzien van een TipMatic schakelautomaat en een gestuurde naloopas. Om het in- en uitstappen te vereenvoudigen zijn er uitdraaitredes aangebracht, die naar buiten zwenken zodra de chauffeur of de bijrijder hun portieren openen; de TipMatic zorgt voor bedieningsgemak en een laag verbruik bij het rijden. Dankzij de korte wielbasis (4200 mm) en gestuurde naloopas is de auto wendbaar genoeg om in ook smalle straten te kunnen manoeuvreren.

Om de ondergrondse containers te kunnen reinigen worden ze met een Hiab 22E3 HiPro laadkraan, die achter de cabine staat, uit de grond getild en boven de opvangbak achterop de TGA gehangen. Vervolgens worden ze met warm water en een beweegbare sproeikop grondig schoongemaakt. De TGA heeft bovendien een hogedrukspuit aan boord voor het schoonspuiten van de containerputten en hun directe omgeving. Het spoelwater is afkomstig uit een voorraadtank met een inhoud van 4.000 liter. Voordat hij de container terugplaatst, verwijderen de chauffeur en zijn bijrijder met een afzuiginstallatie alle vuil en water uit de put. Het reinigingsslib komt in een apart opvangreservoir terecht.

Zeeburg koos voor deze MAN omdat de krachtige 360 pk motor al bij zeer lage toerentallen een hoog, constant koppel afgeeft. Dit voorkomt geluidsoverlast en onnodige emissies bij het PTO-gebruik. Het stadsdeel heeft goede ervaringen met een aantal MANs, die huisvuil inzamelen. Ook de nabijheid en de service van de leverancier van de truck spelen mee: de TGA is geleverd door MAN dealer A-Point Truck- & Trailer Service BV in Amsterdam Havens-West. De opbouw van dit bijzondere reinigingvoertuig is verzorgd door Koks Productie BV in Alkmaar.