Gemeente Haarlem


17 februari 2004

56/2004
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht


Extra huisbezoeken leveren flink resultaat op


Sociale recherche Gemeente Haarlem spoort 75.000 euro uitkeringsfraude op


Deze maand is door de sociale recherche van Gemeente Haarlem voor 75.000 euro aan uitkeringsfraude opgespoord. Tijdens twee actiedagen zijn onderzoeken gedaan in de wijk Haarlem-Noord naar het verzwijgen van samenwonen. In beide gevallen is er een inval gedaan in een woning. De hoofdbewoners beweren alleenstaande ouders te zijn, maar uit onderzoek van de sociale recherche blijkt dat zij samenwonen met partners die wel inkomsten genieten. Het samenwonen is jarenlang verzwegen waarmee het fraudebedrag van beide gevallen is opgelopen tot circa 75.000 euro.

Het eerste onderzoek betreft een bijstandscliënte die gedurende een periode van twee jaar samenwoont met haar partner zonder dit op te geven. Omdat de partner wel inkomsten geniet, heeft de vrouw gedurende deze tijd te veel uitkering ontvangen. Het voertuig van de partner is in beslag genomen om een gedeelte van de vordering af te lossen.

Het tweede onderzoek betreft het verzwijgen van samenwonen sinds 1999. De bijstandscliënte heeft opgegeven dat zij alleen woont met haar kinderen, onderzoek wees echter uit dat haar ex-man wel bij haar inwoont en een WAO-uitkering ontvangt. Gedurende deze jaren is het fraudebedrag aanzienlijk opgelopen.

De cliënten hebben in de eerste zaak geheel bekend en in de tweede zaak is een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

De sociale recherche heeft al eerder aan deze personen meegedeeld twijfels te hebben over de woonsituatie. De cliënten hebben toen verzekerd dat zij niet samenwoonden. Vervolgens is een onderzoek gedaan met bovengenoemd resultaat. De betrokken personen zijn meegenomen naar het politiebureau waar een proces verbaal opgemaakt is. De cliënten zijn heengezonden in afwachting van de rechtszaak.


Handhaving door Gemeente Haarlem

Om uitkeringsfraude op te sporen, kent de gemeente Haarlem een handhavingsbeleid. Kern van dit beleid is een heldere regelgeving en een snelle reactie op aanwijzingen van mogelijke fraude. Door middel van huisbezoeken en onderzoek wordt fraude in een vroegtijdig stadium opgespoord.

Vanaf januari 2004 is het team sociale recherche van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid uitgebreid met een extra rechercheur en 3 handhavingsmedewerkers. Dit team richt zich op het afleggen van extra huisbezoeken om uitkeringsfraude op te sporen. Deze uitbreiding is tot stand gekomen nadat de gemeenteraad heeft ingestemd met het nieuwe handhavingsbeleid. Het is de verwachting dat met deze uitbreiding de komende tijd meer gevallen van fraude met uitkeringen opgespoord zullen worden.


Meriam Juthan, communicatieadviseur
023-5114398
023-5115171
mjuthan@haarlem.nl

---- --