Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

2030406000

Vragen van de leden Albayrak en Timmer (beiden PvdA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Justitie over de mogelijke toename van verslaafden. (Ingezonden 14 januari 2004)

1
Bent u op de hoogte van het bericht dat steeds meer verslaafden hulp zoeken? 1)

1
Ja

2
Kent u de recente gegevens van de Stichting Informatievoorziening Zorg? Zo ja, hoe beoordeelt u deze gegevens?

2
Ja. Het gaat hier uitsluitend om gegevens van de ambulante verslavingszorg die de Stichting Informatievoorziening Zorg (SIVZ) sinds 1988 jaarlijks publiceert. De gegevens worden gebruikt ten behoeve van onder meer de Nationale Drug Monitor en voor internationale doeleinden. Ik hecht veel waarde aan deze cijfers om zicht te krijgen op de ontwikkeling van hulpvragen, gespecificeerd naar middel van gebruik, over de jaren. Deze gegevens interpreteer ik als een indicatie voor de omvang van de verslavingsproblematiek. De stijging van het aantal cliënten bij de ambulante verslavingszorg in verband met problemen door cocaïne- of cannabisgebruik is een trend die al enige jaren zichtbaar is.

3
Kunt u aangeven wat de voornaamste oorzaak is van deze toename? Is er mogelijk een verband te leggen tussen de toename van de hulpaanvragen en een eventuele toename van het aantal verslaafden/gebruikers of is de bekendheid onder de verslaafden van de diverse hulporganisaties als mogelijke factor aan te wijzen?

3
Er is vooral sprake van een stijging over de afgelopen tien jaar van het aantal cocaïne- en van het aantal cannabiscliënten.
Van beide drugs is bekend dat het gebruik de afgelopen jaren is toegenomen. Vooral in het uitgaanscircuit is het gebruik van cocaïne toegenomen, terwijl meer opiaatverslaafden naast heroïne ook cocaïne in de vorm van crack zijn gaan gebruiken. Dat het aantal cannabiscliënten is toegenomen kan daarnaast te maken hebben met het feit dat er meer aandacht is gekomen voor negatieve consequenties van cannabisgebruik. Ik heb geen aanwijzingen dat de groei van het aantal cliënten samenhangt met een grotere bekendheid van de hulporganisaties.
De groei van het aantal cannabiscliënten was mede aanleiding voor de brief over het cannabisbeleid, die u binnenkort bereikt. In reactie op de groei van het aantal cocaïnecliënten heeft SIVZ op mijn verzoek een analyse gemaakt van de cliëntgegevens (zie ook vraag 4), en zijn inmiddels twee onderzoeken gestart naar de effectiviteit van enkele behandelmethoden.

4
Kunt u aangeven of er een verandering is opgetreden ten aanzien van de ernst van de problemen van de hulpzoekenden?

4
Binnen de groep cocaïnecliënten is het aantal hulpvragen in verband met het gebruik van cocaïnebase (crack) het sterkst gegroeid. Verslaving ontwikkelt zich bij het roken van cocaïnebase relatief snel, in vergelijking met het gebruik van snuifcocaïne. Dit is gebleken uit een analyse van cliëntgegevens over de periode 1994-2000, die SIVZ in 2002 in opdracht van het ministerie van VWS heeft uitgevoerd. Voor de overige cliëntgroepen zijn er geen aanwijzingen dat de ernst van de problemen is toegenomen.

1) De Telegraaf, 8 januari jl.


---- --
---