Socialistische Partij

Alle correspondentie De Geus en UWV moet op tafel

17-02-2004 * De SP wil dat minister De Geus alle notulen en verslagen van vergaderingen en besprekingen tussen zijn ministerie en UWV-bestuurders Joustra en Cloo op tafel legt. "Er liggen nu twee tegenstrijdige versies van de waarheid op tafel: die van de minister en die van het UWV-bestuur," constateert SP-Kamerlid Jan de Wit. "Ik wil de onderste steen boven voor ik bepaal of De Geus het vertrouwen van de Kamer verdient."

"In december 2002 beleefden we een affaire met De Geus rond de invoering van het "risque professionel" in de WAO," herinnert De Wit zich. "Met veel bombarie gaf hij toen zijn ambtenaren de schuld en daarmee was de kous voor de Kamer af. Achteraf bleek De Geus toch de Kamer verkeerd te hebben geïnformeerd. Ik wil deze week alle kaarten rond de UWV-affaire op tafel, zodat we niet weer achteraf verrast kunnen worden. Ik wil deze week de vraag kunnen beantwoorden of deze minister ons vertrouwen nog waard is."

Ook wil De Wit snel weten welke afspraken met Joustra en Cloo zijn gemaakt over ontslagregelingen. "Een gouden handdruk zou krankzinnig zijn, gezien hetgeen gebeurd is."