Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2004

Effect extra kinkhoestvaccinatie nu zichtbaar 17 februari 2004

De introductie van een extra vaccinatie voor 4-jarigen in het Rijksvaccinatieprogramma heeft geleid tot een daling van het aantal ziektegevallen in deze leeftijdsgroep. Het aantal ziektegevallen (in de totale bevolking) is echter nog steeds hoger dan in het begin van de jaren negentig. Elke 2 à 3 jaar is er sprake van een tijdelijke toename van het aantal gevallen. Dit blijkt uit de continue monitoring van de effectiviteit van vaccins in het Rijksvaccinatieprogramma.

Om het aantal gevallen van kinkhoest terug te dringen is vanaf het najaar van 2001 een extra vaccinatie met het a-cellulaire kinkhoestvaccin voor kinderen van 4 jaar onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Bij deze groep kinderen nam het aantal kinkhoestgevallen in 2002 ten opzichte van 2000 met 45% af.

Daarnaast laat het rapport laat zien dat de afgelopen 7 jaar elke twee à drie jaar een tijdelijke toename van het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland optrad. Deze toenames kwamen voor in de jaren 1996, 1999 en 2001.

Op basis van wettelijke meldingen van kinkhoest in 2001 bleek dat 5 op de 10.000 mensen een kinkhoestinfectie kregen met hoestklachten die meestal meer dan 6 weken aanhielden. Bij kinderen van 0-5 maanden kwam zelfs bij 21 op de 10.000 kinderen een kinkhoestinfectie voor. Vooral bij deze jonge, vaak (nog) ongevaccineerde kinderen kan kinkhoest zeer ernstig verlopen en zelfs tot ziekenhuisopname leiden. In 2001 werden 397 en in 2002 werden 261 babys in het ziekenhuis opgenomen vanwege kinkhoest met vaak ernstige symptomen zoals collaps (flauwte waarbij het kind niet goed reageert), ademstops en blauw aanlopen. Vaccinatie voorkomt vele ziekte- en sterftegevallen en zorgt bovendien voor een milder ziektebeeld bij kinderen die toch kinkhoest krijgen.

Meer inzicht in de besmettingsbronnen van jonge kinderen is noodzakelijk, omdat kinkhoest juist bij jonge, ongevaccineerde kinderen een ernstig verloopkan hebben. Bij de preventie van deze ziekte kan hiermee rekening worden gehouden.

Kinkhoest is een gevaarlijke luchtweginfectie die vooral bij jonge kinderen zeer ernstig kan verlopen. De ziekte begint als een gewone verkoudheid of griep met hoesten, een loopneus en soms wat koorts. Daarna volgt een langdurige periode (vaak meer dan 6 weken) met hevige hoestbuien en taai-slijmproductie, soms eindigend in overgeven. Vooral jonge zuigelingen kunnen blauw aanlopen (cyanose) en last hebben van ademstops. Voor hen is ziekenhuisopname vaak noodzakelijk. Soms heeft kinkhoest zelfs overlijden tot gevolg.


Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971