GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 17 februari 2004 14:01
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Onderzoek nodig naar fraude in de zorg

(17 februari 2004)

Kamervraag

Berichten over dubbele declaraties voor dagverpleging én de fraude met de bouw van onder andere ziekenhuizen tonen het belang aan van een onafhankelijk onderzoek naar de omvang van fraude in de zorg. GroenLinks Tweede Kamerlid Evelien Tonkens heeft de minister daar op 5 februari 2004 om gevraagd. De minister gaf echter aan het onderzoek overbodig te vinden. Maar binnen twee weken zijn er al weer twee nieuwe signalen over mogelijke fraude in de zorg. Tonkens: 'De nieuwe berichten onderstrepen alleen maar het belang dat er snel onderzoek wordt gedaan naar de omvang van fraude in de zorg. Het gaat hier om publiek geld. Fouten met declaraties en doelbewuste fraude zijn daarom onacceptabel.'

Evelien Tonkens stelde daarover de volgende vragen aan de minister en de staatssecretaris van VWS


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht 'Fouten ontdekt bij de declaraties dagverzorging' (*)?


2. Is het rapport 'Project thuiszorg 2001' bij u bekend? Op welke termijn kan de Kamer dit rapport ontvangen? Waarom worden de resultaten van het onderzoek pas nu gepresenteerd?


3. Bent u het eens met de stelling dat het onwenselijk is dat niet bekend is of de declaraties van de thuiszorg op dit moment wel betrouwbaar zijn?


4. Bent u nog steeds van mening dat er geen onderzoek nodig is naar de omvang van fraude in de zorg? Ook niet nu er binnen één week twee nieuwe berichten over (mogelijke) fraude zijn gekomen, namelijk de dubbele declaraties voor dagverzorging en de fraude met de bouw van ziekenhuizen?


5. Welke maatregelen heeft u genomen en bent u nog van plan te nemen om fouten met declaraties in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen?


6. Bent u het eens met de stelling dat het onwenselijk is dat medewerkers in de thuiszorg nog meer administratieve werkzaamheden krijgen en dat zij juist minder administratieve taken moeten krijgen?


7. Bent u van plan een vervolgonderzoek in te stellen, waarin onderzocht wordt of er nog steeds sprake is van fouten bij de declaraties voor dagverzorging en van dubbele declaraties? Indien dat het plan is, op welke termijn kan de Kamer dat onderzoek ontvangen?


* de Volkskrant, 17 februari


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -