Vlaamse overheid

Tomas en Landuyt pakken samen Brusselse werkloosheid aan

Vandaag sluiten de Brusselse Minister van Werkgelegenheid Eric Tomas en de minister vice-president van de Vlaamse regering en Vlaamse Minister van Werkgelegenheid en Toerisme, Renaat LANDUYT, een akkoord over een versterkte samenwerking voor de begeleiding van Brusselse werkzoekenden.

Brussel telt vandaag zo'n 85.000 werkzoekenden. Vooral jongeren, laaggeschoolden en allochtonen worden het zwaarst getroffen. Het hoofddoel van dit akkoord is meer Brusselaars aan het werk krijgen. TOMAS en LANDUYT slaan hiervoor samen met de sociale partners de handen in elkaar. De samenwerking moet er toe leiden dat de onderwijs- en beroepsopleidingen beter afstemmen op de noden van de Brusselse arbeidsmarkt.

Ook dankzij de inspanningen van Staatssecretaris Pascal Smet, Collegevoorzitter van de Vlaamse
Gemeenschapscommissie, wordt in het akkoord de weg geopend voor de inplanting van lokale werkwinkels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Naast de negen « Missions locales pour l'emploi ¯ in Brussel worden bijkomende drie lokale werkwinkels georganiseerd, gecoördineerd en erkend door beide ministers. Tracé zal de eerste erkenning als Lokale Werkwinkel in de wacht slepen. LANDUYT maakt hiervoor 223.000 Euro vrij. De ander twee werkwinkels zullen in Anderlecht en Schaarbeek ingeplant worden. De opdracht van de Lokale Werkwinkel is Brusselse werkzoekenden begeleiden in hun zoektocht naar werk.

In Vlaanderen zijn de werkwinkels alvast een succes. Momenteel telt Vlaanderen al 115 werkwinkels. "Het unieke van de werkwinkel is dat ze op één locatie niet alleen vraag en aanbod samenbrengt, maar ook een reeks van dienst aanbiedt. Vroeger moest een werkzoekende zelf uitzoeken bij wie en op welk adres hij voor welke dienstverlening of attest moest aankloppen. Dit is soms op zich al een hele dagtaak en is bovendien zeer demotiverend. Nu moet je gewoon de werkwinkel binnenstappen en je wordt geholpen.", aldus minister LANDUYT

Werkzoekenden kunnen in de werkwinkel alle informatie en ondersteuning krijgen rond hun werkloosheidsstatuut, opleidingen, jobaanbiedingen en het leren solliciteren. Werkgevers worden in de werkwinkel geholpen in hun zoektocht naar de geschikte werknemer. Door de één-loket- functie kan het werkwinkelteam de werkzoekenden, de werknemers én de werkgevers nog beter bedienen.

LANDUYT is tevreden met deze erkenning voor een gemengd arbeidsmarktbeheer vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dit akkoord is tevens het sluitstuk van de inspanningen inzake opleidingen in het kader Brusselplan 21. Deze inspanning komt bovenop de reeds bestaande initiatieven van minister LANDUYT om werkzoekenden op te leiden én om de slagkracht van de opleidingscentra in de tertiaire sector, metaal en vervoer, op te drijven. Sinds zijn aantreden in 1999 maakte minister LANDUYT in totaal 25.548.323 Euro vrij voor opleidingen in Brussel en dit in uitvoering van het Brusselplan 21.

info : Griet De Prest, woordvoerster van minister Landuyt - tel. (02) 553 25 60
e-mail: persdienst.landuyt@vlaanderen.be


---