Partij van de Arbeid


PERSBERICHT


Den Haag, 17 februari 2004


PvdA bezorgd over extra aangekondigde bezuinigingen Hoogervorst


De fractie van de Partij van de Arbeid heeft dinsdag tijdens het mondelinge vragenuurtje bij monde van José Smits minister Hoogervorst aan de tand gevoeld over de extra aangekondigde bezuinigingen in de zorg. Hoogervorst heeft een tegenvaller in de zorguitgaven aangekondigd van zeker 400 miljoen Euro. De PvdA wil weten hoe dit komt en welke oplossing de minister voor ogen heeft.


De PvdA wil niet dat patiënten of zorginstellingen opdraaien voor deze tegenvaller. De PvdA wil dat de minister eerst naar minister Zalm van Financiën stapt om deze tegenvaller op te vangen. Smits vindt dat de instellingen en de verzekerden sinds de start van het Kabinet Balkenende II genoeg kosten voor hun kiezen hebben gekregen. Opvangen van het nieuwe tekort door het loslaten van het zogenoemde "Boter-bij-de-vis-systeem", ingevoerd om de wachtlijsten te beperkten, leidt in de ogen van de PvdA tot het ongewenst oplopen van de wachtlijsten met de daaraan verbonden kosten. Daar is de samenleving niet mee gediend.


Smits vindt dat de minister zich beter kan richten op het voorkomen van verspilling in de zorg. De Partij van de Arbeid zal de minister helpen om op termijn een betaalbare, breed toegankelijke zorgstelsel te creëren, waarbij premies op basis van het inkomen worden geheven.