EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Zoetermeer, 17 februari 2004

Persbericht

Reactie EVO op verkeer- en vervoerplan Provincie Gelderland

Goederenvervoer in Gelderland behoeft meer aandacht

Provincie Gelderland heeft onlangs het ontwerp Provinciaal Verkeer-en Vervoer Plan opgesteld. EVO mist de aandacht voor het goederenvervoer.

EVO behartigt de belangen van 3000 Gelderse handels en productiebedrijven. Al deze bedrijven zijn afhankelijk van een 'storingsvrije' aan- en afvoer van goederen. EVO vindt dat het provinciaal beleid zich moet richten op een doorstroming van vrachtauto's op de provinciale wegen. Zo zou de Provincie speciale rijstroken voor vrachtauto's moeten aanleggen, om zo bedrijventerreinen beter bereikbaar te maken.

EVO pleit ook voor medegebruik van busbanen door vrachtauto´s, daar waar dat zinvol en mogelijk is. Ook een betere afstelling van verkeerslichten heeft een positief effect op de doorstroming. Al deze maatregelen dragen ook bij aan de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de omgeving. Goed doorstromend verkeer hoeft minder op te trekken en af te remmen. Dat betekent minder verrassende manoeuvres, en minder uitstoot van uitlaatgassen.

EVO is tevreden met de toezegging van de provincie om in de regio Rivierengebied een proef te starten met het zogenoemde Kwaliteitsnetwerk Goederenvervoer. Belangrijke bevoorradingsroutes in deze regio worden in kaart gebracht en vervolgens zoveel mogelijk vrijgemaakt van belemmeringen als rotondes, verkeersdrempels en verkeerslichten. EVO vindt dat dit initiatief ook in andere regio's navolging moet vinden.