Ingezonden persbericht


Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

17 februari 2004

Nr. 04/038

SIOD onderzoekt uitzendbureau dat verdacht wordt van witwassen drugsgeld

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) doet onderzoek naar een uitzendbureau in Noord-Limburg dat ervan wordt verdacht winsten uit drugshandel wit te wassen, illegale vreemdelingen te werk te stellen, medewerkers zwart uit te betalen en met valse identiteitsbewijzen te werken. Aan premies en belastingen zou voor ten minste een kwart miljoen euro zijn ontdoken.

De zaak kwam aan het rollen door een fraudemelding van de politie Limburg-Noord. Zij hield drugsrunners aan die een gefingeerd dienstverband hadden bij het betrokken uitzendbureau. Volgens de verdenking maakten de runners geld over naar het uitzendbureau, dat dit vervolgens als salaris terugstortte. Vermoed wordt dat de drugshandelaren niet werkelijk voor het uitzendbureau aan de slag gingen. Onder de naam van de drugsrunners zouden illegale vreemdelingen aan het werk zijn gezet.

Voor het verzamelen van bewijsmateriaal zijn dinsdag twee vestigingen van het uitzendbureau doorzocht. Ook hebben politie en Arbeidsinspectie controles uitgevoerd bij drie bedrijven waaraan medewerkers waren uitgeleend. Daarbij werden illegale vreemdelingen aangetroffen. Ook was sprake van vervalste en gestolen paspoorten.

De activiteiten van de politie vinden plaats in het kader van Hektor , een integraal programma voor de bestrijding van de drugsoverlast in Venlo. Er zou bij het uitzendbureau in de laatste drie jaar sprake zijn geweest van enkele honderden dienstverbanden, aldus de SIOD.

De SIOD is in het leven geroepen om complexe fraude te bestrijden op het gebied van de sociale zekerheid. Doel is het draagvlak bij de burger voor het sociale stelsel in stand te houden.


---

Voor de redactie: voor meer informatie kunt u terecht bij de persvoorlichter van de SIOD: Magda de Vetten,

telefoon: 06 5171 6255.