Ingezonden persbericht


Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Persbericht

Datum: 10 februari 2004
Voorjaarsactiviteiten in het Keringhuis:
Lezing watergeschiedenis bij de stormvloedkering

Hoek van Holland Al sinds jaar en dag bouwen de Nederlanders dijken, dammen en keringen. In de voorjaarsvakantie is er de mogelijkheid om meer op te steken over deze roemruchte watergeschiedenis. Bij de modernste stormvloedkering van Nederland geeft een specialist een lezing over dit onderwerp. Naderhand is er een gratis rondleiding met bezoek aan de stormvloedkering. Ook voor kinderen is er in de voorjaarsvakantie van alles te doen in het Keringhuis. Er worden proefjesrondleidingen gegeven en het is mogelijk mee te doen met een Dakpan-versier-workshop.

De Maeslantkering beschermt Zuid-Holland al sinds 10 mei 1997 voor hoge stormen die het land dreigen te overstromen. Het is de laatste kering van de dertien Deltawerken. Maar natuurlijk zijn de Nederlanders al veel langer bezig met hun strijd tegen het water. Zo werd in 1933 de Afsluitdijk al gebouwd. Over de historie van Nederland met het water werd in 2002 een boek uitgegeven: Holland Kompas, 200 jaar watergeschiedenis .

De auteur van dit informatieve boek geeft op 21 februari 2004 een lezing over de geschiedenis en de toekomst van het waterbeheer in Nederland. De lezing is gratis toegankelijk en begint om 14.00 uur. Aansluitend is er een gratis rondleiding waarbij ook een bezoek wordt gebracht aan het buitenterrein, deze begint om 15.00 uur. Reserveren is gewenst omdat de lezing en rondleiding alleen door gaan bij voldoende deelname.

Voorjaarsvakantie: dagelijkse rondleidingen
In de voorjaarsvakantie is het dagelijks mogelijk de Stormvloedkering van dichtbij te bekijken. In een rondleiding krijgt de bezoeker informatie van een enthousiaste gids en wordt er gedetailleerde uitleg gegeven bij de bewegende maquette. De rondleiding wordt afgesloten met een bezoek aan de stormvloedkering. De rondleiding duurt 1,5 uur en begint elke dag om 11.30 uur. Reserveren is noodzakelijk.

Schilder de kering op een dakpan!
Stapels met dakpannen liggen er klaar voor alle creatieve kinderen! Op dinsdag 24 februari kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar een dakpan beschilderen. De deelname is gratis en het Keringhuis zorgt voor het benodigde materiaal. Ook is er voor iedereen koekjes en limonade aanwezig. De workshop begint om 13.30 uur. Reserveren is noodzakelijk. Aansluitend is het mogelijk om om 14.30 uur mee te gaan met een proefjesrondleiding.

Proefjesrondleidingen voor kinderen
Ontdek zelf hoe de Maeslantkering werkt! Op een praktische manier kunnen de technieken die gebruikt zijn bij de bouw van de kering ontdekt worden. Deelnemers van 6 tot 12 jaar kunnen zelf een dokdeur sluiten en kijken hoe de kering op zijn plaats blijft bij een grote storm. De rondleiding start op dinsdag 24 en vrijdag 27 februari om 14.30 uur, deelname aan de rondleiding is gratis en reserveren is gewenst.

Reserveren is mogelijk bij het Keringhuis in Hoek van Holland, telefonisch: 0174-511222 of per email: keringhuis@podium.nl

Foto 1: Bij de modernste kering van Nederland vertelt de auteur van dit boek alles over Nederland en haar geschiedenis van de strijd tegen het water.

----------