Provincie Flevoland



Milieuvriendelijk schoonmaken erf bij melkveehouders

Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland heeft deze week besloten om vanuit het Europese programma 45.000 euro bij te dragen aan het project erfafspoeling bij melkveebedrijven.

Het project Erfafspoeling bij melkveebedrijven is ingediend door de natuur- en milieucoöperatie Riverduingebied. Het bestaat uit het creëren van een technisch duurzame oplossing voor het gecontroleerd afvoeren en zuiveren van regenwater dat op het boerenerf valt. Nu stroomt dit vervuilde water met daarin onder meer de mest van koeien, nog rechtstreeks in de sloot.

Naast het daadwerkelijk aanleggen van de voorziening bij de deelnemende boer in Flevoland gaat het waterschap ook onderzoek doen. Dit onderzoek maakt deel uit van een landelijk plan waarin bij acht melkveehouderijbedrijven onderzoek wordt gedaan naar duurzame en integrale maatregelen voor de problematiek van deze erfafspoeling. De onderzoeksresultaten van dit project worden beschikbaar gesteld voor het landelijke plan.

Het project past binnen de maatregel Duurzame kwaliteitsverbetering MKB van het Europees Programma. In het kader van deze maatregel is het mogelijk duurzame projecten op het gebied van milieutechnologie en energie te ondersteunen.