Gemeente Westerveld

17-2-2004
Gemeente voert VROM-taken voldoende uit

De gemeente Westerveld voert de wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu voldoende uit. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De Inspectie heeft eind vorig jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet- en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Westerveld.

Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Westerveld haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen.

Voor een groot aantal taken scoort de gemeente voldoende. Op een aantal onderdelen is nog wel verbetering nodig. Op het gebied van vergunningverlening betreft dit de toetsing van bouwaanvragen aan het Bouwbesluit, het beoordelen van sloopaanvragen en de interne afstemming over onder meer bodemverontreiniging. Op het gebied van handhaving is daarnaast een achterstand in het controleren van de verleende bouw - en sloopvergunningen. Ook is er achterstand bij het uitvoeren van milieucontroles. Tenslotte moet de gemeente aandacht blijven besteden aan het actualiseren van verouderde bestemmingsplannen.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. De gemeente gaat aan de slag met de gesignaleerde verbeterpunten. Eind 2004 houdt de Inspectie een nacontrole.