Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie neemt Treintaxi niet over van NS

17-2-2004
Gedeputeerde Staten hebben besloten om Treintaxi-services niet over te nemen van de NS. NS heeft besloten het commercieel product Treintaxi te staken per 1 april 2004. De provincie betreurt dit besluit maar gaat niet in op het verzoek van NS de financiering van Treintaxi over te nemen. De exploitatie van de Treintaxi is verliesgevend. De provincie acht het financiële risico dat gepaard gaat met overname onaanvaardbaar. Bovendien zijn er in de gemeenten waar de Treintaxi actief is reeds lijngebonden openbaar vervoer en CVV (Collectief Vraagafhankelijk Vervoer).

Treinstations provincie Utrecht
NS stopt met de exploitatie van de Treintaxi omdat het Ministerie van Verkeer en Waterstaat de subsdiëring heeft stopgezet. De Treintaxi is commercieel taxivervoer en is niet rendabel omdat de tarieven in vergelijking met het gewone taxivervoer kunstmatig laag worden gehouden. Binnen de provincie Utrecht gaat het om drie Treintaxistation, namelijk in Amersfoort, Woerden en Baarn.

Verzoek financiering Treintaxi over te nemen
De NS heeft de provincie Utrecht gevraagd de financiering van de Treintaxi's van bovengenoemde stations over te nemen onder handhaving van de regie van NS. De provincie betreurt het besluit van NS om te stoppen met de exploitatie van de Treintaxi. Treintaxi is een landelijke herkenbare formule en levert een nuttige bijdrage in het reizigersvervoer. Desondanks neemt de provincie de financiering van Treintaxi niet over van de NS.
Redenen hiervoor zijn:
· De provincie biedt in de genoemde gebieden reeds lijngebonden openbaar vervoer aan. De gemeenten waar Treintaxi actief is, zijn voorzien van CVV waar ook treinreizigers gebruik van kunnen maken. · De productformule van Treintaxi is een vorm van commercieel vervoer (geen openbaar vervoer) en past daarom niet in het beleid van de provincie.
· De exploitatie van Treintaxi is verliesgevend. Het Rijk zal niet meer subsidiëren in de toekomst. Bij overname loopt de provincie een onaanvaardbaar risico.

Meer informatie: Carolien Slotboom, telefoon 030 258 3731 of Carolien.Slotboom@provincie-utrecht.nl