Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde Staten willen buurt voor mensen met en zonder psychiatrische problemen

17-2-2004
Samen met de gemeente Zeist, zorginstelling Altrecht en het Zorgkantoor onderzoekt de provincie Utrecht of het mogelijk is om in Den Dolder een buurt te realiseren waar mensen met een ggz-achtergrond kunnen wonen. De bedoeling is dat in deze nieuwe buurt mensen met en zonder psychiatrische problemen komen wonen. Vandaag hebben GS aangegeven dat ze graag zo'n buurt willen. Met de kanttekening dat het hierbij alleen gaat om mensen die geen gevaar vormen voor de samenleving. Na dit principebesluit wordt onderzocht of het ook mógelijk is dit buurtschap te realiseren.

Mensen die zorg nodig hebben, willen meestal in een gewoon huis en in een gewone buurt wonen. Ook mensen die psychiatrische problemen hebben. Ik vind dat we daar zoveel mogelijk aan tegemoet moeten komen", aldus gedeputeerde Kamp. "Mensen hebben er recht op dat ze leven en wonen in een maatschappij waar ze welkom zijn. En waar ze als volwaardig burger kunnen functioneren. Als het mogelijk is om dit in Den Dolder te realiseren dan zou dat heel bijzonder zijn. Overigens zijn er al goede ervaringen opgedaan in Geel, een Belgisch plaatsje. Daar wonen mensen met en zonder psychiatrische problemen al decennialang in één wijk"

Niet iedereen
Niet iedereen die psychiatrische problemen heeft, zou in deze nieuwe wijk mogen wonen. Alleen de mensen die in aanmerking komen voor 'beschermd wonen'. Dit betekent dat het mensen zijn die een beetje hulp nodig hebben om in een gewone wijk te wonen. Het gaat in deze wijk dus niet om mensen die een gevaar zouden kunnen vormen voor de samenleving.
Overigens worden er ook eisen gesteld aan de 'gewone' bewoners. Zij moeten er bewust voor kiezen om in deze buurt te gaan wonen en zich bewust zijn van hun bijzondere buren. Uiteindelijk is het de bedoeling dat mensen met en zonder psychiatrische problemen samen, geïntegreerd, een buurt vormen.

Onderzoek
De directie en de cliëntenraad van zorginstelling Altrecht kwamen met het idee van dit buurtschap. Vervolgens hebben de gemeente Zeist, Altrecht, het Zorgkantoor en de provincie bekeken of ze willen dat deze buurt er komt. Nu dit - n ieder geval voor Gedeputeerde Staten - vastgesteld is, kan onderzocht worden of het ook mogelijk is.

Meer informatie: Irma Vermeend, telefoon 030 258 2153 of Irma.Vermeend@provincie-utrecht.nl